Zo krijg jij in no-time je snijtechniek onder de knie

Met behoud van al je vingers.

Snijtechnieken: snijden als een kok ELLE Eten
MalornyGetty Images

Wie ook maar een beetje verslingerd is aan koken, weet dat echte chefs speciale snijtechnieken hebben. Met deze techniek snijden ze van alles even grote blokjes. Lijkt makkelijk, is het niet.

Om ervoor te zorgen dat je aan het eind van je snijproces nog steeds aan elke hand hetzelfde aantal vingers telt als waarmee je aan dit avontuur begon, zijn er snijtechnieken die je leren wilt.

Stap 1: hoe houd je je mes vast?

Het begint allemaal bij het vasthouden van het mes. Sluit niet je hele hand om de greep van het mes (zoals je wellicht gewend bent). Pak de greep van het mes beet met de handpalm van je snijhand, terwijl de duim en de wijsvinger de bovenkant van het lemmet vastgrijpen (de bovenkant is de andere kan dan de snijkant). Wanneer je op deze manier je mes vasthoudt zou je alles kunnen halen uit het gewicht van het mes, de scherpte van het mes en uit jouw eigen kracht.

Stap 2: de snijtechniek

Er zijn verschillende snijtechnieken die je in een professionele keuken kunt gebruiken. De meest bekende zou weleens de ‘klauwtechniek’ kunnen zijn. Deze techniek wordt uitgevoerd door jouw ‘helpende hand’, de hand die het eten vasthoudt.

Klauwtechniek

De klauwtechniek gaat er als volgt aan toe: wanneer je jouw hand ontspannen op het keukenblad legt, vormt je hand een soort bolling, doordat je handpalm horizontaal ligt en je vingertoppen verticaal en haaks op het aanrecht staan. Die vingertopjes krul je iets naar binnen, waardoor je nagels iets onder je hand schuiven.

Op die manier leg je jouw hand in het verlengde op het te snijden eten, zodat je het eten als een klauw vasthoudt. Het lemmet van het mes zet je tegen de knokkels van je snijhand aan, waarna je met je mes soepele hakbewegingen maakt. Die hakbeweging is een soort wiegende beweging.

Je begint bij de punt van het mes en de beweging eindigt bij de achterkant. Je hand trek je na elke hakbeweging steeds een klein stukje naar achteren, zodat je steeds een klein stukje van het eten kunt afsnijden.

De brugtechniek

Bij de burgtechniek leg je jouw hand over het eten, waarmee je met je duim en middelvinger grip op het eten houdt. Jouw hand ligt nu als een brug over het eten en met het mes ga je recht onder je hand door, waardoor jouw hand en het mes een soort kruis vormen, wanneer je er van bovenaf naar kijkt.

Heb je deze technieken onder de duim? Dan heeft Jamie Oliver een handige video die laat zien hoe je de klauwtechniek in praktijk brengt met een wortel.

Bronnen: NY Times, Voedingscentrum

Tekst: Mariëlle Vermeer

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kerst