Zo maak je verse pasta

Verse pasta maken is een van de meest bevredigende keukenklusjes op aarde. Neem die moeite. En je begrijpt meteen waarom Italianen zo van hun moeder houden.

zelf pasta maken
Archief Elle Eten

Verse pasta maken is een van de meest bevredigende keukenklusjes op aarde. Neem die moeite en je begrijpt meteen waarom Italianen zo van hun moeder houden.

Ook verse pasta maken? Bestel hier een pastamachine

Recept voor verse pasta

Voor 4 personen:
300 gram tarwebloem, type 00
100 g fijn tarwegriesmeel, plus extra om te bestuiven
2 grote eieren
6 dooiers van grote eieren

Stap 1 – Zeef de bloem

Neem de ingrediënten voor het pastadeeg uit het recept hierboven. Zeef de tarwebloem en het tarwegriesmeel boven een kom. Breek de eieren erboven en voeg de dooiers toe.

Stap 2 – Kneed tot een kruimelig deeg

Kneed het meel-eimengsel in de keukenmachine met de pulseerknop tot een kruimelig deeg. Als je het tot een balletje samendrukt, moet het glad en stevig aanvoelen. Voeg nog wat bloem toe als het te vochtig is.

Stap 3 – Kneed tot het soepel is

Stort het deeg op een schoon, glad werkvlak. Kneed het met de hand tot het soepel is.

Stap 4 – Rol tot een bal

Rol het deeg tot een bal en halveer deze. Wikkel een helft in plasticfolie en leg het in de koelkast voor later gebruik.

Stap 5 – Maak het deeg glanzend en elastisch

Druk de andere deeghelft met de hand plat. Haal het op de breedste stand door de machine. Vouw de lap dubbel, draai een kwartslag en haal hem weer door. Herhaal vijf tot zes keer tot het deeg glanzend en elastisch is.

Stap 6 – Haal deeg door de machine

Zet de rollers nu een stand lager en haal de deeglap erdoor. Worden de randen rafelig, maak ze dan opnieuw recht door de randen terug te vouwen en de deeglap nogmaals door de machine te halen.

Stap 7 – Ga door tot je dun vel hebt

Haal het pastadeeg nog een paar keer door de machine, telkens op een stand lager, tot je een heel lang, dun vel pasta hebt.

Stap 8 – Snij in gelijke stukken

Snij het pastadeeg in gelijke stukken, dan is het makkelijker om er fettucini van te snijden.

Stap 9 – Maak de pastaslierten

Monteer de juiste snijroller op de machine en haal elk pastavel erdoor. Leg de pastaslierten in een dunne laag op een bakplaat en bestuif met meel. Dek af met bakpapier en laat de pasta één nacht drogen in de koelkast.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips