Drink jij je rode wijn altijd op kamertemperatuur?

Na vandaag weet je wel beter.

Rode wijn gekoeld
Getty Images

Rode wijn drink je op kamertemperatuur. Een fijne houvast in de toch wat complexe wijnwereld. Deze regel moet ik helaas onderuit halen. Niet alleen omdat de kamertemperatuur tegenwoordig in sommige huizen wel kan oplopen tot 23 graden: véél te warm. Nee, ook omdat er rode wijnen zijn die je juist heerlijk gekoeld kunt drinken.

Zomers

En de zomer is natuurlijk het perfecte moment. Wijnen die zich ultiem voor koeling lenen zijn fruitige, wat jongere wijnen. Meestal licht of medium vol. Iets zoet kan ook.

Wij geven drie tips voor verkoelend zomers rood:

Pinot Noir

Of hij nou uit de Bourgogne, Duitsland, Nieuw Zeeland of the States komt, Pinot Noir mag echt niet te warm zijn. Dan wordt de wijn log en dat is zonde. Als je de wijn wat koelt worden de smaken levendig en is de wijn tien keer lekkerder. Zo’n koele Pinot drink je bij een zelfgemaakte Franse paté, charcuterie, of gegrilde asperges.

Temperatuurtip: 12 – 14° voor de lichtere Pinot Noirs
Temperatuurtip: 14 – 16° voor vollere Pinot Noirs

Archief Elle Eten

Wijntip: Weingut Gröhl Spätburgunder Trocken

Gamay

In Frankrijk, en dan met name in de Loire en Bourgogne, toveren ze deze druif om tot op-en-top fruitige wijnen. Al dat sappige fruit komt het best tot zijn recht wanneer de wijn is gekoeld. Lekker bij koude ham, kalkoen of kip, salades (bv. met geitenkaas en spek) of sushi.

Temperatuurtip: 12 – 14°

Archief Elle Eten

Wijntip: Haut Fresne Gamay Coteaux d’Ancenis

Bracchetto d'Acqui

Het rode broertje van Moscato d’Asti. Licht zoet, licht bubbelend en licht verteerbaar. Deze Italiaan is één grote smaakexplosie van fruit: aardbeien, frambozen, kersen, zwarte bessen en bloemen als viooltje en orchideeën. Heerlijk op een zomerse dag in een hangmat (want ook licht in alcohol). Wijnspijstip: ook geweldig lekker bij chocolade taart, cakes, desserts.

Temperatuurtip: 10 – 12°

Hoe lang in de koelkast?

14 – 16°: een half uur in de ijskast
12 – 14°: een uur in de ijskast
10 – 12°: 1 à 2 uur in de ijskast

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips