Op deze manier lust iedereen spruitjes

Zeg maar dag tegen je bittere jeugdsentiment.

image
Getty Images

Had je als kind ook zo‘n hekel aan die doorgekookte, bittere spruitjes van je moeder? Snappen we. Gelukkig is die tijd voorbij en hebben we zelf de regie in de keuken. Daarom zeggen wij: geef die spruit nog een tweede kans. Met deze tips maak je de allerlekkerste uit eigen oven.

Smaak van de spruit

Het formaat van de spruit maakt verschil in de smaak. Ga je voor een koolachtige smaak, dan neem je de grote spruiten. Liever iets zoeter? Neem dan de kleine variant.

Drogen

Als je de spruiten voor gebruik wast, moet je ze ook goed drogen. Het overgebleven vocht maakt de groentjes een stuk minder knapperig. En omdat we zompige taferelen juist proberen te mijden, is drogen essentieel.

Hoge temperatuur

Zet je oven op een hoge temperatuur voor het beste resultaat. 200 graden Celsius is prima. Houd je spruiten wel in de gaten. Krokant zijn ze lekker, verkoold een stuk minder.

Gesneden kant

Voor je ze in de oven schuift, snij je de spruiten door de helft. Vervolgens leg je ze met de gesneden kant naar beneden op de bakplaat. Hierdoor gaart de binnenkant niet alleen sneller, door de hoge temperatuur zal-ie ook nog eens karamelliseren.

Olie

Besprenkel de spruiten voor het bakken met een flinke hoeveelheid plantaardige olie. Hoe je het doet, maakt niet uit, als je er maar genoeg van gebruikt. Worden ze - wederom - lekker crispy van.

Geef ze ruimte

Liggen ze op de bakplaat, leg de boel dan los uit elkaar. Zo krijgen iedere spruit de ruimte om volledig te garen.

Smaakloos?

Lekkere spruiten maak je al met wat olie, zout en verse peper uit de molen. Ga je liever voor een avontuurlijke variant? Experimenteer dan met verschillende kruiden, soorten olie of bijvoorbeeld kaas. Je kunt ze uit de oven ook nog opfleuren met citroensap, sojasaus of balsamicoazijn. Toch veelzijdiger dan je dacht, die goeie ouwe spruit.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips