De etiquette voor eten in het openbaar vervoer

Tenzij je op de ov-fiets zit, dan mag je het lekker zelf weten.

etiquette openbaar vervoer
Getty Images

Hutjemutje in een overvolle wagon je dag beginnen, dat is natuurlijk nooit top. En het wordt pas écht vervelend als je buurvrouw besluit de pittige curry van gisteravond tevoorschijn te halen. Lekker voor haar, maar zeker niet voor jou. Om te voorkomen dat jij zelf ook de fout in gaat: de etiquette voor eten in het openbaar vervoer op een rij.

Kijk uit voor kruimels

Lekker koekhappen in de trein? Moet je zeker doen. Kijk wel uit dat de koek naar keuze niet de hele zitting - inclusief de buurman - onderkruimelt.

Sterke lucht

Aangezien je in een afgesloten ruimte zit, zijn etenswaren met een sterke geur niet de beste keuze. We raden dus aan om die boterham met salami of zalm thuis te laten. Rijstwafels ruiken trouwens ook niet al te lekker.

Timing is everything

Wil je die pasta met vierkazensaus toch écht in de trein eten? Doe dat dan liever op een gepast tijdstip. ‘s Avonds is oké, ‘s ochtends om zes uur wat minder.

Met bestek?

Maak je maal zo praktisch mogelijk. Zorg bijvoorbeeld dat je weinig, of zelfs geen bestek nodig hebt. Zo voorkom je ellebogenwerk met de buren. Enorme broodtrommels of pizzadozen zijn ook niet heel handig.

Let op sap en plak

Heb je die sappige mango nu dus maar zonder bestek opgegeten, dan zitten je handen waarschijnlijk onder de plak. Niet erg handig als je het knopje van de deur straks nog in moet drukken. Zorg dus dat wat je eet, niet te veel druipt en lekt.

Aluminiumfolie of piepschuimen bakjes

Wees lief voor je slapende medepassagiers en ga voor de stille aanpak. Kies bijvoorbeeld voor een geruisloze verpakking om je bammen in op te bergen. Kunnen zij lekker blijven maffen.

Geen gesmak geknars of geslurp

Datzelfde geldt voor eetgeluiden. Probeer die noedels dus wat stiller naar binnen te slurpen dan je normaal zou doen.

Denk logisch na

Is iets aan tafel lastig te eten, dan is het in een bus al helemaal niet te doen. Soep, couscous of een boterham met hagelslag: ze liggen allemaal eerder op de grond, dan in je mond.

Neem een zakdoek mee

Heb je er dan toch per ongeluk een puinhoop van gemaakt, dan is het handig om een zakdoek bij te hebben. Kun je het gewoon weer schoonmaken.

Troep in de trein

Misschien logisch, maar toch goed om te vermelden: een schonere reis, begint bij jezelf. Kijk voor je het OV verlaat dus nog even of je geen troep hebt laten liggen. Je medereizigers zullen je dankbaar zijn.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips