Met deze truc ontkalk je een waterkoker zónder vieze nasmaak

Weg met chemische troep of zure azijn, deze ontkalker is een natuurlijk wondermiddel.

ontkalken waterkoker
Getty Images

Ja hoor: bij het inschenken van een kop thee drijven er van die kalkschilfers mee. Hoog tijd om de waterkoker maar eens te ontkalken. Heb je geen zin in chemische ontkalkers of een penetrante azijngeur in je huis? Geen probleem. Voor dit klusje is citroen je nieuwe beste vriend. Deze ‘ontkalker’ is niet alleen natuurlijk en niet zo duur, hij ruikt ook nog eens lekker fris.

Citroenen

Voor een kalkvrije waterkoker gebruik je dus gewoon citroen. Citroensap om precies te zijn. Gebruik voor één ontkalk-klus het sap van twee citroenen. Geen citroenen in huis? Citroensap uit een flesje werkt natuurlijk ook.

Ontkalken

Pers het sap van twee citroenen en verwijder de pitjes. Schenk dit sap vervolgens in de waterkoker. Vul de rest van de waterkoker met water en zet hem aan. Wanneer hij klaar is met koken, kun je het citroenmengsel gewoon in de gootsteen gooien. Het eindresultaat: een frisse koker zonder kalk.

Naspoelen

Hou je niet zo van thee met een vleugje citroen? Dan moet je de waterkoker nog even naspoelen. Kook hiervoor twee keer een volle kan met water. De inhoud kun je, ook nu weer, gewoon wegspoelen. Je kunt het natuurlijk ook gebruiken voor frisse gekookte aardappels of soep met citrussmaak.

En zo maak je zelf je eigen thee >

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips