6x bijzondere tips voor het perfecte bananenbrood

We beginnen weer even bij de basis.

tips bananenbrood
Getty Images

Bananenbrood. Deze cake-variant breng je op smaak met je favoriete noten, vruchten of zelfs chocola en is dus áltijd goed. Echter begint het beste bananenbrood, net als bij alles, bij een goede basis. Daarom voor jou een lesje bananenbrood bakken voor beginners.

1. Gegrilde banaan

Voor de perfecte bananenbrood-banaan geldt de regel: hoe bruiner, hoe beter. Leg de bananen met schil en al op een met bakpapier beklede bakplaat. In een voorverwarmde oven van 150 graden Celcius laat je ze vervolgens vijftien à twintig minuten bakken.

De bananen zijn klaar wanneer ze zacht aanvoelen en de schil helemaal zwart is. Wanneer je deze ‘overrijpe’ banaan in je beslag verwerkt, krijgt het eindresultaat een veel krachtigere smaak.

2. Volkorenbloem

Spelt-, boekweit- of havermeel, dat maakt niet uit. Door één vierde deel van de gewone bloem te vervangen door een volkoren variant, vorm je een steviger beslag dat tegelijkertijd ook nog minder snel uitdroogt. Daarnaast zijn wat extra vezels natuurlijk altijd mooi meegenomen.

3. Kokosolie

Door olie te gebruiken in plaats van boter, krijgt de cake een rijke, haast sappige textuur. De olie die het beste werkt in een bananenbrood, dat is die van de kokosnoot. Deze variant verhardt namelijk op kamertemperatuur, waardoor je die ‘smelt op je tong’-beleving krijgt.

4. Geroosterde noten

Wanneer je noten gebruikt, gril deze dan voordat je ze aan het beslag toevoegt. Hierdoor versterk je niet alleen de smaak, het zorgt er ook nog eens voor dat de noten krokant blijven tijdens het bakken. Dit geeft je bananenbrood een extra bite.

5. Gescheiden mixen

Mix je het beslag te lang, dan heeft dat een negatief effect op de textuur van je bananenbrood. Om dat te voorkomen is het belangrijk om het beslag zo kort mogelijk te belasten. Dit doe je door de natte- en droge ingrediënten apart van elkaar te mixen en ze vervolgens geleidelijk te combineren.

Wanneer beide beslagen één samenhangend beslag beginnen te vormen, stop je direct met mengen. Hierdoor word je bananenbrood in plaats van klef en zwaar, lekker licht en luchtig.

6. Basterdsuiker

De zoete smaak van de banaan is natuurlijk al een goede smaakmaker op zich. Toch wordt het bananenbrood nog ‘n tikkie lekkerder, als je wat extra suiker toevoegt. Ons advies: gebruik bruine basterdsuiker. Deze suiker heeft een diepere smaak dan de witte variant en geeft het brood een prachtige bruine kleur.

Bronnen: Best Recipes, Epicurious Serious Eats

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips