Crack it! Zo kies en kraak je kreeft volgens de etiquette

Chic restaurant, kreeft kiezen en straks een hele kreeft op je bord. Hoe dan?

kreeft kraken
Getty Images

Sprieten, staart en scharen. Behoorlijk indrukwekkend. Waar moet je beginnen? Voorkom dat je zo rood ziet als een kreeft van schaamte. Zie hier een korte cursus kreeft kiezen en kraken.

Europees of Amerikaans?

In Nederland kom je vooral de blauwzwarte Europese kreeft en de oranje Amerikaanse kreeft tegen. Onze eigen beroemde Oosterscheldekreeft stamt van de Europese soort, maar een afwijkende DNA-structuur zou een fijne structuur en smaak geven die uniek is in de wereld. Na het koken kleuren ze allen even oranjerood.

Kreeft kiezen

Als je de kans krijgt om zelf je kreeft aan te wijzen, ga dan – net als bij je date – voor een levendige jongen met heldere ogen. Hoewel, jongen, er zijn natuurlijk ook vrouwtjes en een goede reden om daarvoor te gaan is hun langere staart met meer staartvlees.

En dan: kies je de moeilijke of de makkelijke weg? Een jonge kreeft is zacht en makkelijker te kraken, maar een volgroeide kreeft heeft meer vlees én meer smaak. Aan jou de keus.

Gereedschap

Bind als eerste een servet voor, want grote kans dat er een stuk kreeft op schoot belandt. Tweede onmisbare tool is dan ook je charmante lach voor als dat gebeurt. And it will. Verder heb je nodig: een kreeftentang voor het kraken van de scharen en een dunne kreeftenpen, om kreeftenvlees uit de poten te schrapen. Tot slot krijg je nog visbestek voor het snijden en dippen van het vlees. En een bakje water met citroen, voor frisse handen na het kreeftenkraken.

Volgorde

De eetbare delen zijn de staart, poten en de scharen. Je begint bij de dunne poten, die je gemakkelijk van het lijf draait. Etiquette-alarm: niet leegzuigen, maar schrapen met de pen. Door met de voorkant: de scharen, draai ze van het lijf en breek de kleine schaar van de grote af. Pak je kreeftentang en kraak de scharen. Duw en schraap het vlees er met de vork uit.

Laatste stuk: pak de kreeft met één hand beet en draai de achterkant er met je andere hand af. Je hebt nu de staart te pakken. Snij die aan de bovenkant, over de lengte open en smul van het staartvlees.

Gevorderden

Achter de kop is soms nog wat vlees te vinden. Daar zit ook de kreeftenlever. Die ziet eruit als een zwarte pasta en is goed eetbaar. Mogelijk kom je ook rood kreeftenkaviaar tegen. Of je deze onderdelen ook lekker vindt? Gewoon maar proberen en leren.

Bron: Kreeftexpress, thekitchn, finedininglovers, wikiHow

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips