Zo verzorg je een houten snijplank

En gaat-ie jaren mee zonder groeven, krassen en rare kronkels.

food background with empty circle wooden cutting board
VICUSCHKAGetty Images

Niks zo fris als een gloednieuwe houten snijplank. Zonder die groeven, scheuren of krassen doet het haast pijn als je mes voor de eerste keer het gladde hout raakt. Bang om te snijden op je splinternieuwe aanwinst? Hoeft niet. Met deze tips houd je ‘m in topconditie.

Zo verzorg je een houten snijplank

Zet je snijplank nooit in de vaatwasser. Door de hitte en grote hoeveelheden water kan je bord scheuren of kromtrekken. En dat wil je niet. Was ‘m daarom altijd met wat afwasmiddel onder de kraan. Let wel op dat je alle kanten even grondig wast. Zo voorkom je vreemde vervormingen in je plank.

Drogen

Na het wassen kun je de plank het beste even afdrogen met een theedoek. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat-ie kromtrekt. En zo’n scheve plank hakt echt een stuk minder handig.

Verticaal opdrogen

En om een kromme plank te voorkomen, kun je de hem het best verticaal laten opdrogen. Zet je plank dus schuin tegen de muur, op z’n korte kant. Zo zorg je ervoor dat hij aan alle kanten gelijkmatig droogt en er geen natte plekken overblijven.

Artikel gaat verder onder de video

Zien: zó schil en snijd je een flespompoen

Regelmaat

Een plank van hout is poreus en dus absorberend. Was ‘m dus elke keer als je hem gebruikt. Hierdoor voorkom je vlekken of nare luchtjes.

Scrubben

Ruikt hij toch naar het eten van afgelopen maand, dan kun je hem maar beter even scrubben. Bestrooi de plank met een flinke hand zout en gebruik een halve citroen om dit met ronddraaiende bewegingen in te wrijven. Even afspoelen en hij ruikt als nooit tevoren.

Invetten

Na een poos wordt je plank een stuk droger en dus gevoeliger voor krassen en scheuren. Zorg daarom dat je hem af en toe invet. Dit kun je doen door je plank met een kleine hoeveelheid eetbare olie in te wrijven.

Schuren

Toch last van krassen? Geen man overboord. Gebruik in dit geval een stuk schuurpapier voor een flinke opfrisbeurt. Voer deze behandeling wel uit met wat beleid. Met uitgeschuurde plekken in je plank ben je nog verder van huis.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kooktips