Met deze 10 tips eet je gezond én bespaar je geld

Heb je niet veel geld te besteden maar wil je wel gezond eten? Déze boodschappen haal je in huis.

Geld besparen
Getty Images

1. Kies twee soorten groenten, zoals flespompoen, zoete aardappel, broccoli of spinazie als basis van je gerecht. Pof een aardappel en vul met geroosterde paprika en vul aan met goedkope peulvruchten.

2. Onderhoud een intieme relatie met je voorraadkast: ga voor je bepaalt wat je vanavond wilt eten, nog even na wat je al in huis hebt. Dat scheelt weer in de boodschappenkosten. Op basis van bliktomaten, bonen en groentebouillon maak je al snel een lekkere stoofpot, eventueel afgemaakt met een spiegelei.

3. Eet minder (dure) vis en vlees. Peulvruchten en eieren zijn goedkoper, evenals gezonde vette visjes uit blik, zoals makreel en sardientjes.

4. Toch graag vlees? Kies voor minder gewilde (maar heel smakelijke!) en daardoor goedkopere stukken vlees, zoals kippendijen in plaats van kipfilet en stoofvlees in plaats van steak.

5. Neem aan het begin van de week de tijd je maaltijden te plannen. Zo kun je de kosten van een week eten veel beter inschatten en eventueel kiezen voor andere gerechten, of gerechten kiezen met overlappende ingrediënten, zodat dat halve blik tomaten ook nog op gaat, in plaats van in de prullenbak te belanden.

6. Maak een boodschappenlijstje en houd je eraan.

7. Koop bevroren fruit en groenten – er gaat maar een kleine hoeveelheid mineralen en vitaminen verloren. Vooral als je de groenten en fruit toch pureert, zoals in een smoothie, is dat een slimme keuze.

8. Kook grote hoeveelheden in en vries de restjes in voor als je het eens te druk hebt om te koken. Zo voorkom je dat je en dure afhaalmaaltijd moet bestellen of een opwarmmaaltijd moet kopen.

9. Kijk voor bijvoorbeeld peulvruchten of specerijenmixen eerst in het buitenlandse schap van de supermarkt. De merken die daar staan zijn vaak goedkoper.

10. Roep een wekelijkse restjesdag in het leven.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips