4 pointers voor lactose- en glutenvrij koken

Wil je aan de slag zonder lactose of gluten? Hier een paar tips.

lactose-en-glutenvrij-koken
Getty Images

> Je havermoutpap kun je koken in havermelk of rijstemelk. Die zijn allebei van nature zoetig. Hoef je geen of weinig suiker toe te voegen.

> Je kunt ook prima custard maken met plantaardige melk in plaats van gewone koemelk, vooral als je voor een zoete variant op basis van bijvoorbeeld kokosmelk kiest. Dat past lekker bij tropisch fruit zoals ananas en mango.

> Gluten zijn vooral essentieel als je een luchtig gistbrood wilt maken. Maar in cakebeslag mogen gluten zich juist niet al te veel ontwikkelen: dan wordt het gebak taai. Daarom kun je gerust het glutenvrije boekweitmeel gebruiken in gebak dat rijst door middel van bakpoeder in plaats van gist.

> Maak bitterballen of kroketjes eens zelf en paneer ze met polenta of haver, voor een glutenvrije vette hap. De roux voor de vulling kun je binden met bijvoorbeeld maizena of experimenteer eens met bijvoorbeeld kikkererwtenmeel. The Guardian heeft tips >

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips