Tips: 5 verschillende soorten olie

Met deze olie-basics loopt je keuken als een goed geoliede machine.

image
Getty Images

Olijfolie en zonnebloemolie: grote kans dat je één van de twee, of misschien zelfs allebei, in de keuken hebt staan. Ze vormen de basis voor vele gerechten en zijn daarom onmisbaar. Toch zijn er een heleboel andere oliën, die je gerecht net iets meer pit kunnen geven en die je daarom echt eens moet proberen. Wij tippen je vier alternatieve oliën die ieder recept naar een hoger niveau tillen.

#1 Notenolie

Deze olie is ontzettend lekker in dressings. Of gewoon zo over gekookte groenten – vooral boontjes en kleine groene asperges. Onze favoriete noten olie komt van Meeuwig & zn in Amsterdam. Het Franse familiebedrijf dat de olie maakt schijnt nog steeds met een prehistorische oliepers te werken. En de buren helpen om de noten voorzichtig met kleine houten hamertjes open te splijten, omdat dan de smaak het best is.

#2 Sesamolie

Zoek naar de echte en pas op voor zomaar een olie met sesam-aroma. Sprenkel hem over je noedels, (Chinese) broccoli, paksoi of andere groene groente, of maak er een sausje van met sojasaus en een rood pepertje, gehakt lente-uitje en wat citroensap of rijstazijn.

#3 Truffelolie

Koop alleen goede. De ‘witte’ van Tartufi Urbani vinden wij het lekkerst. Ook al zo ideaal voor dressings: je kunt het gewoon wat door een standaardvinaigrette kloppen. Of je giet een bekertje slagroom (250 ml) over een gefruit sjalotje plus ongeveer 125 ml kippenbouillon en paar eetlepels van deze olie en laat het hele zaakje een tijdje inkoken. Peper en zout erbij, en klaar. Lekker bij pasta en in de oven gedroogde tomaatjes. Ach, waar eigenlijk niet bij?

#4 Arachideolie

Arachide- of pindaolie smaakt mild en kan heel hoge temperaturen verdragen. Hij doet het goed als neutrale olie in dressings, maar nog beter in de frituurpan of wok, omdat hij veel minder sterk ruikt dan bijv zonnebloemolie.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips