Tips: 5 verschillende soorten olie (plus recepten!)

Met deze olie-basics loopt je keuken als een goed geoliede machine.

Verschillende soorten olie
Getty Images

1. Olijfolie. Wie kan er nog zonder? Wij zijn fan van Valderrama, maar zo’n literfles Carbonell om mee te bakken misstaat ook helemaal niet naast het fornuis.

2. Notenolie. Ontzettend lekker in dressings. Of gewoon zo over gekookte groenten – vooral boontjes en kleine groene asperges. Deze komt van Meeuwig & zn in Amsterdam. Het Franse familiebedrijf dat de olie maakt schijnt nog steeds met een prehistorische oliepers te werken. En de buren helpen om de noten voorzichtig met kleine houten hamertjes open te splijten, omdat dan de smaak het best is.

3. Sesamolie. Zoek naar de echte en pas op voor zomaar een olie met sesam-aroma. Sprenkel hem over je noedels, over (Chinese) broccoli, paksoi of andere groene groente, of maak er een sausje van met sojasaus en een rood pepertje, gehakt lente-uitje en wat citroensap of rijstazijn.

4. Truffelolie. Koop alleen goede. Deze ‘witte’ van Tartufi Urbani vinden wij het lekkerst. Ook al zo ideaal voor dressings (gewoon wat door een standaardvinaigrette kloppen). Of je giet een bekertje slagroom (250 ml) over een gefruit sjalotje plus ongeveer 125 ml kippenbouillon en paar eetlepels van deze olie en laat het hele zaakje een tijdje inkoken. Peper en zout erbij, en klaar. Lekker bij pasta en in de oven gedroogde tomaatjes. Ach, waar eigenlijk niet bij?

5. Arachideolie. Arachide- of pindaolie smaakt mild en kan heel hoge temperaturen verdragen. Doet het goed als neutrale olie in dressings, maar nog beter in de frituurpan of wok, omdat hij veel minder sterk ruikt dan bijv zonnebloemolie.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips