Tafeldektips: zo dek je een feestelijke tafel

Om nog érgens mee te shinen als de paasdis mislukt.

Tafeldektips
Getty Images

Bijna Pasen! Dat bekent eten, drinken, gezelligheid en nog meer eten. Hartstikke leuk natuurlijk, maar bij al dat eten komt ook een mooi gedekte tafel kijken. En omdat dat voor keukenprinsen en -prinsessen misschien makkelijker gezegd, dan gedaan is… met deze tips ziet je tafel er binnen een mum van tijd sprookjesachtig uit.

1. De basis

Waar het allemaal begint. Helaas, het klakkeloos borden op tafel zetten is nu over. Zoals we nadenken over onze menukeuze, denken we ook over de tafel. Wat eten we en wat past daarbij aan kleur, stijl en servies.

2. Tafellaken

Bij de vorige stap heb je uitgeplozen welke kleur en stijl je wilt gebruiken. Ga je voor een rustig paasontbijt, leg dan een licht kleurtje op de tafel. Pastelkleuren bijvoorbeeld, of gewoon wit. Bestaat jouw hoofdgerecht uit flink stuk vlees, dan is het misschien juist leuk om een voor robuustere uitstraling te gaan en een donker kleed neer te leggen.

Shop het tafelkleed hier.
Hema

3. Servies

Het servies sluit aan op de kwestie rondom het tafellaken. Zorg dat het aansluit bij het tafellaken en de sfeer, daarnaast moet je er natuurlijk over nadenken wat je gaat serveren. Soep vooraf? Zorg voor genoeg diepe borden of soepkommen. Inventariseer dus goed wat je hebt, voordat je iets serveert.

Shop het ontbijtbord hier.
De Bijenkorf

4. Bestek

Hier komt de etiquette bij kijken. Ken je ‘m nog? Anders hebben we hier nog een hulpmiddel voor. En ook hier let je weer op wat je gaat eten, heb je een steak? Misschien is een steakmes handig. Als vanzelfsprekend is het mooi als het bestek bij elkaar aansluit.

Shop de bestekset hier.
De Bijenkorf

5. Glaswerk

Gebruik je doorzichtige glazen, spoel ze dan van tevoren nog even af met heet water en droog ze goed af zodat er geen gekke strepen, kringen of vlekken meer op het glas te zien zijn. Ook hier kun je de etiquette gebruiken. Schenk je rood, wit, champagne? Officieel behoren deze wijnsoorten in verschillende glazen, maar dit ligt natuurlijk aan de sfeer van je etentje. Lees ook nog even de wijnetiquette door voor de volgorde, hoeveelheid en andere tips.

Shop de wijnglazen hier.
Hudson's Bay

6. Versiering

Tot slot: maak het of kraak het met de versiering van je tafel. Denk hier weer even goed terug aan de beslissingen die je voor de basis hebt genomen. Ga je voor een robuuste of juist een romantische sfeer? Maar hou het ook praktisch. Gebruik voor het paasontbijt of diner geen gigantische bloemen, kandelaren of noem maar op, als je graag wilt dat de gasten lekker met elkaar kunnen kletsen is het van belang dat je deze laag houdt. En weet je het nu écht allemaal nog steeds niet… dan is ons zusje ELLE Decoration er voor inspiratie.

Shop de broodmand hier.
De Bijenkorf
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder