Avondje kaasfondue? Deze 7 wijnen passen er perfect bij

Het kan dooien, het kan vriezen, maar met kaasfondue bestaat er geen verliezen. Zeker niet met deze wijnen erbij. Vinoloog Evelijn van Heuven tipt.

Kaasfondue elle eten
Archief Elle Eten

Buiten kraakt het van de kou en jij zit lekker knus met vrienden rond een pot dampende kaasfondue. De fondue zelf krijgt al een scheut witte wijn, maar welke wijn drink je er nou eigenlijk bij aan tafel? Goed nieuws, er is van alles om uit te kiezen. Dit zijn zeven wijnen die echt erg lekker zijn bij kaasfondue.

1. Pinot blanc

Kaasfondue heeft een expressieve smaak. Drink je daar ook een schreeuwerige wijn bij, dan wordt het allemaal nogal heftig. Zoek het dus in wijnen die wat neutraler zijn. Die zichzelf niet meteen op de voorgrond willen drukken. Pinot Blanc is zo’n wijn.
Wijntip: Weingut Gröhl Weisser Burgunder Trocken

2. Grüner Veltliner

We hoeven alleen even de Alpen over… De Zwitserse fondue heeft namelijk ook een hele fijne klik met de Oostenrijkse Grüner Veltliner. Neem een wat lichtere variant die geen hout heeft gehad (wat meestal het geval is).
Wijntip: Weingut Urbanihof 4U Grüner Veltliner Leicht

En wordt wijn altijd lekkerder na verloop van tijd? >

3. Côtes des Gascogne

Bij gerechten die wat zwaarder op de maag liggen, zoals kaasfondue, is het soms goddelijk om juist een knetterfrisse wijn te drinken. De wijn snijdt door de fondue heen en verlicht hem. Dat kunnen de verfrissende witte Gascogne wijnen als geen ander.
Wijntip: Famille Fezas Gascogne Java Blanc

4. Silvaner

In Duitsland maken ze Silvaners om je lippen bij af te likken. Zijn het de zuren? Is het de kruidigheid? Hoe dan ook, deze wijnen versmelten lekker met de gesmolten Gruyère en Emmentaler.

5. Riesling

We blijven nog even hangen bij onze oosterburen. Riesling, zo ook uit Duitsland, staat bekend om haar hoge zingende zuren. Ook hier gaat weer op dat deze fijne frisheid als een vlijmscherp mes door de kaasfondue heen snijdt.

6. Fendant

Misschien heb je Fendant weleens tijdens de wintersport gedronken. Anders, grote kans dat je deze wijn niet kent. Je ziet hem ook sporadisch in Nederland. Toch is dit de klassieker onder de kaasfondue-wijnen - bij de raclette mag overigens ook. Een lichte wijn, zowel in smaak als alcohol. Lekker authentiek en lokaal, want deze wijn komt net als de fondue uit Zwitserland en is gemaakt van de Chasselas-druif.

7. Pinot noir of Gamay

Wat voor wit geldt, geldt eigenlijk ook voor rood. Drink je liever rode wijn bij je kaasfondue, kies dan juist voor een wat lichtere wijn, bijvoorbeeld Pinot Noir of Gamay (Beaujolais).
Wijntip: Jean-Paul Brun Terres Dorées Beaujolais Moulin-à-Vent

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips