Dit is de perfecte kaassaus voor je nacho’s

Fiësta Mexicana! Na het eten van deze kaassaus wil je nooit meer iets anders over je nacho’s.

Kaassaus
Getty Images

Nacho’s en kaas zijn natuurlijk onafscheidelijk. In Nederland worden ze vaak met een laag geraspte kaas in de oven geschoven, als snack of zelfs avondeten. Maar nu gaan we het een keer op z’n Amerikaans doen en een kaassaus maken die over de nacho’s heen gegoten kan worden - ook wel bekend als queso. En dat is eigenlijk best makkelijk, lees maar.

Dit zijn de 5 beste kazen om te smelten >

Roux

Voor het maken van de kaassaus heb je een roux nodig. Dit is een mix van boter en bloem die ervoor dient om een saus te binden, zonder dat het de smaak van de saus beïnvloedt. Om de roux te maken gebruik je meestal vijf delen boter en zes delen bloem. Als je de saus dikker of juist dunner wilt hebben kun je zelf het beste experimenteren met deze twee ingrediënten.

Kaas

Vooral cheddar wordt veel gebruikt in queso, maar het is eigenlijk juist beter voor de saus om meerdere soorten kaas te gebruiken. Dit heeft namelijk effect op de smaak en textuur. Naast cheddar kun je nog veel andere soorten kazen gebruiken zoals gruyère, parmezaan en Monterey Jack - al is die laatste lastig te verkrijgen. Om het klonteren van de kaas tegen te gaan, kun je beter een blok kaas kopen en deze zelf raspen, dan dat je geraspte kaas koopt.

Je gebruikt je rasp dus al die tijd verkeerd >

Ingrediënten

25 gram (room)boter
30 gram bloem
300 ml melk
250 gram geraspte kaas naar keuze
Snuf zout

Bereiding

Eerst ga je de roux maken, zodat de saus goed gebonden is. Dit doe je door de boter in de pan te laten smelten. Als deze helemaal gesmolten is voeg je de bloem toe en en mix je deze twee tot het een klontvrije pap is. Schenk nu beetje bij beetje de melk erbij en blijf goed roeren tot de melk is opgenomen in de saus. Als de 300 ml melk in de saus zit ga je steeds een beetje kaas toevoegen. Ook nu moet je goed blijven roeren. Voeg een snuf zout toe en de basis van je kaassaus is af.

Toevoegingen

De saus upgraden is heel gemakkelijk door zelf de ingrediënten er aan toe te voegen die je lekker vind. Dit kunnen bijvoorbeeld jalapeños, lente-uitjes, chilipeper, knoflook, mosterd, cayennepeper, chilipoeder en noem maar op zijn. Ben je niet dol op een kaassaus en wil je liever gewoon wat kaas over je nacho’s raspen en dan in de oven? Lees dan hier welke kazen het beste smelten.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips