7x ingrediënten om eieren mee te vervangen

Voor iedereen met bakbehoeftes, maar zonder ei in huis.

eieren-vervangen
Getty Images

Wij vervloeken de dag waarop we bakkriebels hebben, en de eieren in geen velden of wegen te bekennen zijn. Hier zeven vervangers die koekjes, cake en andere zaken kunnen redden.

1. Banaan

Dankzij z’n hoge zetmeelgehalte heeft de banaan een bindende kwaliteit. Als ei-vervanger geldt: 1 geprakte banaan staat gelijk aan 1 ei. De gele rakker doet het goed in veganistische cakes of pannenkoeken, maar geeft bijvoorbeeld ook pindasoep meer body. De banaan is tevens een goede zoetmaker, dus je hoeft minder suiker toe te voegen.

2. Appelmoes

Ook appelmoes doet het goed als binder in zoete gerechten. Gebruik 3 flinke eetlepels om 1 ei te vervangen.

3. Lijnzaad

Lijnzaad is wat nootachtig van smaak, waardoor het prima in hartige gerechten kan worden gebruikt. Maal 1 el lijnzaad en voeg 3 el water toe. Laat het een kwartiertje staan totdat het lobbig is geworden. Dit vervangt 1 ei.

4. Pindakaas

Drie flinke eetlepels pindakaas, of een notenpasta naar keuze, werkt erg goed als je koekjesdeeg wilt binden en geen ei in huis hebt.

5. Chiazaad

Chiazaad is neutraal van smaak en is daarom vrijwel overal voor te gebruiken. Meng 1 el chiazaad met 3 el water om 1 ei te vervangen. Laat het een kwartier staan. De textuur is nog het meest te vergelijken met dat van eiwit.

6. Psylliumvezels

Psylliumvezels binden als een malle omdat ze vocht opnemen en een gel vormen. We gebruiken het dan ook graag als we glutenvrij bakken: het deeg wordt namelijk een stuk soepeler. Om 1 ei te vervangen meng je een flinke theelepel met 60 ml water. Laat het staan tot het dik wordt.

7. Natriumcarbonaat + witte wijnazijn

Op The Kitchn kwamen we de volgende tip tegen: meng 1 tl natriumbicarbonaat met 1 el witte wijnazijn. Dit zorgt ervoor dat je eivrije baksel luchtiger wordt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips