12 tips voor als je zélf een foodtruck wil beginnen

Elmar Gerekink stapte 5 jaar geleden van restaurant over op zijn foodtruck Hete Bliksem. Intussen staat deze rollende keuken op menig (food)festival. We vroegen naar het geheim voor dit succes. 12 tips van Elmar!

foodtruck-tips
Hete Bliksem

#1 Concept

Een origineel concept is van groot belang. Waarom zou je de zoveelste zijn met iets ‘eenvoudigs’ zoals hamburgers of ijsjes? Spring eruit en laat je zien! Doe waar je goed in bent en kook de sterren van de hemel.

#2 Bedrijfsplan

Zorg dat de basis goed is. Dat doe je met een gedegen bedrijfsplan. Beschouw je foodtruck als een professioneel horeca/cateringbedrijf. Dat is het namelijk ook. Een foodtruck is een restaurant op wielen en een restaurant begin je toch ook niet zonder enige kennis? Zelf stapte ik over van restaurant naar foodtruck en had ik al enige kennis. Heb je zelf geen ervaring? Verzamel dan de juiste mensen om je heen die je kunnen helpen.

#3 Startkapitaal

Zorg voor een ruim startkapitaal. Een foodtruck starten is niet zo goedkoop als vaak wordt gedacht. Naast de kosten voor de bouw van je truck, de inkoop, de stallingskosten, het personeel, verzekeringen, een accountant en nog veel meer, heb je ook een startbedrag nodig voor aanbetalingen van evenementen en in geval van weinig tot geen verkoop bij slecht weer. Evenementen vallen (letterlijk) ook wel eens in het water. We wonen tenslotte in Nederland. Zo hebben we wel eens de hele maand juni regen gehad. Dan blijven je inkomsten toch echt flink achter. Die klap moet je kunnen opvangen.

#4 Aankleding

Opvallen tussen alle foodtrucks? Wees avontuurlijk en creatief met de aankleding. Op elk festival creëer jij je eigen plekje en je zorgt ervoor dat dit een plekje is waar iedereen naartoe wil komen. De uitstraling van je foodtruck is erg belangrijk. Het is je visitekaartje.

#5 Culinaire kennis

Er zijn tegenwoordig zó veel foodtrucks die heerlijk eten verkopen. Ook jouw gerechten moeten van goede kwaliteit zijn. Je kennis over koken, de producten, hygiëne en haccp moet hoog zijn. Zorg dat je de juiste opleiding en diploma’s hebt. Je hebt dus culinaire kennis nodig of je moet iemand in huis halen die het heeft.

#6 Technische kennis

Een beetje kennis over elektriciteit en techniek kan geen kwaad. Een foodtruck hobbelt bijna dagelijks over de weg en over festivalterreinen. Er gaat regelmatig wat stuk of er raakt een draadje los. Het is wel zo makkelijk al je dat zelf (snel) kan maken. Verder moet je zorgen voor een horeca-inrichting van je truck met professionele apparatuur.

#7 Huisstijl

Presenteer jezelf goed. Jij moet jezelf verkopen aan organisaties en klanten. Een mooi logo, een goede website en goede social kanalen helpen echt. Spring eruit! Waarom willen ze juist jouw foodtruck hebben. Er is een enorm aanbod aan trucks. In Nederland en België rijden er alleen al zo’n 500 rond. Wil je graag op festivals aan het werk, dan moet je zorgen dat je iets toe te voegen hebt aan zo’n festival en dat je dat kan overbrengen. Overtuigen is belangrijk. Er is tenslotte genoeg keus.

#8 Extra werkplek

Zorg naast je rollende keuken voor een vaste plek waar je kan voorbereiden en afwassen. Zo hebben wij onze eigen cateringkeuken. Je hebt namelijk erg veel voorbereidingen als je een goed product wilt bieden. Goede mise en place is belangrijk. En je hebt heel veel afwas na een festival…

#9 Zeven dagen per week

Wees stressbestendig. In het lente/zomerseizoen werken we bijna zeven dagen in de week. Verder heb je altijd te maken met piekmomenten. Iedereen wil vrijwel altijd tegelijk eten en dan moet jij knallen.

#10 Social media

Ook je online kanalen zijn belangrijk. Voordat we naar een festival gaan, plaatsen we een post op de Facebookpagina van het festival en we doen een aankondiging op onze eigen Facebookpagina. Hete Bliksem oriënteert zich vooral op Facebook. We hebben tijd voor één social media-kanaal en daar geven we al onze aandacht aan. Instagram of Twitter kan ook handig zijn. Je moet kijken waar je tijd voor hebt, maar social media kan je merk zeker versterken.

#11 Plek op festival

Hoe kom je met je foodtruck op een festival terecht? Tegenwoordig wordt Hete Bliksem regelmatig gevraagd, maar in het begin moesten we daar nog veel werk in stoppen. Je moet goed kijken (bijvoorbeeld op Google, Facebook of Instagram) naar welke festivals populair zijn. Je kunt je dan bij zo’n festival inschrijven. Als je op een aantal festivals hebt gestaan, dan vinden andere festivals jou ook op een gegeven moment. Wat goed is om te weten is dat je voor je plek moet betalen. Op het ene festival doe je dat met afdracht. Een deel van je omzet gaat dan naar het festival. Meestal is dat tussen 15 en 30 procent. Soms betaal je een vast bedrag. Denk ook aan stroomkosten en afvalverwerkingskosten.

#12 Geniet

Het belangrijkste is genieten, natuurlijk. Het is superleuk om te doen!

Wil je proeven of nóg meer weten over Hete Bliksem? Elmar staat zaterdag 27 april met zijn foodtruck op Oranjebloesem, in Amsterdam.


Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips