Zo maak je de perfecte gegrilde groenten uit de oven

Het kan dus echt: zacht van binnen én knapperig van buiten.

Gegrilde groenten
Getty Images

Gegrilde groenten zijn altijd makkelijk en ó zo lekker. Mits je ze goed bereidt natuurlijk. Eindig jij altijd met slappe wortels of keiharde piepers? Dan hebben wij een gouden tip: misschien moet je die bakplaat eens op een andere hoogte zetten.

De Bakplaat

Je zou het misschien niet zeggen, maar voor de perfecte gegrilde groente kun je het beste het onderste deel van je oven gebruiken. De bakplaat bovenop de bodem, dus. Mocht je dit in twijfel trekken. Ja, echt. Bij de meeste ovens komt de hitte namelijk vanuit de onderkant. Door de groentes onderin te plaatsen zullen ze dus sneller kleuren en een krokante laag krijgen, terwijl ze tegelijkertijd garen door de hitte die verspreid is door de rest van de oven.

Het stappenplan:

  1. Verwarm de oven tot ongeveer 200 graden Celcius.
  2. Snijd de groentes in gelijke maten. Hierdoor zullen ze - en dat is best logisch - gelijkmatiger garen.
  3. Leg de groentes op de bakplaat en vet ze in. Wat voor vet je gebruikt maakt niet uit, als je er maar voor zorgt dat het gelijk verdeeld is.
  4. Duik je keukenkastje in. Het is tijd om de groentes te marineren. Dit kan gewoon met peper en zout, maar ook met bijvoorbeeld tijm, knoflook, komijn, koriander of kerriepoeder - doe eens gek.
  5. Na het marineren plaats je de bakplaat met groentes onderin de oven.
  6. Hussel de groentes na tien minuten om. Zo zorg je ervoor dat elke kant van de groentes gekleurd en krokant wordt.
  7. Hou de groentes goed in de gaten zodat ze niet té krokant worden en haal ze uit de oven als ze gaar zijn.

    Weetje woensdag: wist je trouwens dat je de meervoudsvorm van groente zowel als groenten, als groentes kunt schrijven? Meer weten over de oven? Lees hier bijvoorbeeld waarom je avocado's NIET in de oven moet doen.

    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Tips