How to: garen op lage temperatuur

In recepten staat vaak aangegeven dat vlees op hoge temperaturen moet worden gegaard. Dit terwijl chef-kok Barry de Back zegt dat je vlees veel lekkerder wordt wanneer je het op een lagere temperatuur laat garen. Daarom: op welke temperatuur gaar je wat?

garen
Getty Images

Chef-kok Barry de Back van restaurant Sophia vult het lijstje voor ons in. De tijdens zijn volgens hem afhankelijk van de grootte van het vlees, het handigst is daarom om een kernthermometer te gebruiken die piept als het vlees op temperatuur is. Hopelijk kan je oven laag, echt laag. Dit zijn de temperaturen waar je verschillende vleessoorten op moet garen:

Oei! Deze 8 dingen mag je nooit in de magnetron doen >

Kip heel, 80°C, 75°C
Kipfilet, 60°C, 55°C
Eendenborst, 70°C, 50-55°C
Lamsbout, 65°C, 58°C voor medium
Lamsrack, 60°C, 50-55°C voor medium
Ossenhaas, 65°C, 50-55°C voor medium/45-50 °C medium-rare
T-bonesteak, 65°C, 50-55°C voor medium
Varkenshaas, 80°C, 72°C voor medium
Reerug, 60°, 47°C

De eerste temperatuur is de oventemperatuur en de tweede is de kerntemperatuur.

Een perfecte Amsterdamse gehaktbal maak je zo >

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips