11 tips voor de perfecte cake

Bakbasics: de simpele botercake kan nóg beter. Zo doe je dat.

Botercake, bakken
Getty Images

Het maken van een makkelijke botercake kan soms toch nét wat minder goed uitpakken dan je verwacht. Met deze tips is je kleffe cake verleden tijd en zit je in ieder geval gebakken.

1. Basis

Per 100 g bloem gebruik je 100 gram boter, 100 g suiker, 2 eieren, en ¼ tl zout. Halveer of verdubbel naar believen.

2. Wegen

Gebruik een weegschaal om je ingredienten af te wegen. Bakken is wetenschap en dus is gissen onverstandig.

3. Temperatuur

Je boter en eieren moeten dezelfde temperatuur hebben: kampertemperatuur. Hebben ze niet dezelfde temperatuur, dan is de kans op schiften groot. Is de boter te koud, dan wordt luchtig kloppen lastig.

4. Luchtige boter

Neem ruim de tijd voor de volgende stap: het luchtig kloppen van de boter en suiker. Doe je dit goed, dan snijden de scherpe kantjes van de suikerkorrels als het ware door de boter heen en creëren daarmee luchtbelletjes, die uitzetten als de cake in de oven staat. Daardoor wordt hij pas echt luchtig. Meng langer dan je denkt dat nodig is: pas als de boter zo licht is dat hij bijna wit ziet en veel meer volume heeft, mag je door naar de volgende stap. En dat kan wel vijf minuten duren. Gebruik een timer!

5. Luchtige eieren

Ook voor het eieren opkloppen moet je de tijd nemen. Klop ze een voor een door het beslag zodat het mengsel niet gaat schiften en mix ze in op z'n minst vijf minuten luchtig.

6. Voormengen

Meng de droge ingrediënten (zoals bakpoeder, bloem, cacao) in een aparte kom zorgvuldig door elkaar, dan hoef je tijdens de volgende stap niet lang te spatelen. Voeg ingrediënten naar keuze toe, zoals vanille-extract, chocolade, speculaaskruiden, sinaasappel- of citroenrasp, frambozen, cognac of rum. Kies je voor vloeibare smaakmakers, gebruik dan niet meer dan twee eetlepels, anders wordt je cake te nat.

7. Kort spatelen

Spatel de droge ingrediënten snel door de natte ingrediënten (het mengsel van boter, suiker en eieren). Als je te lang mengt, vormen er gluten en wordt je gebak taai. Het is niet zo erg als het beslag hier en daar niet perfect gemengd is.

8. Bakvorm invetten

Wees niet gierig met de boter als je de bakvorm invet en neem echt alle plekjes en hoekjes mee. Een goed ingevette bakvorm zorgt ervoor dat je cake heel uit de vorm komt. Doe vervolgens wat bloem in de vorm en bestuif het hele blik.

9. Temperatuur meten

Controleer de temperatuur van je oven met een losse thermometer. De temperatuur die de oven zelf aangeeft wijkt vaak af - en je wilt natuurlijk niet eindigen met een verbrande of rauwe cake. Vaak heeft een oven hete en koudere plekken. Daarom is het verstandig de cake halverwege om te draaien.

10. Satéprikker

Test met een lange satéprikker de gaarheid van de cake, het liefst al een tijd voor het einde van de officiële baktijd. Blijft er beslag aankleven, dan moet je cake nog even. Blijven er alleen kruimels aan hangen, dan is je cake klaar. Over het algemeen bak je een cake vrij lang (meer dan een uur) op relatief lage temperatuur (160-170 graden).

11. Afkoelen

Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort. Maar laat de cake niet helemaal afkoelen in het blik, want dan stoomt je cake.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips