Zo bereid je een kreeft

Imponeer deze zomer je tafelgenoten met een halve kreeft. Weinig werk en groots resultaat.

Kreeft bereiden
Getty Images

Er is echter een hobbel die je moet nemen, de kreeft is namelijk wél levend als je hem in huis haalt. Vreest niet! ELLE Eten neemt je bij de hand.

De aanschaf

Kreeften zijn te koop bij de vishandel, al moet je ze meestal wel bestellen. Check dit even om teleurstellingen te voorkomen. Een gezonde kreeft heeft twee scharen en moet spartelen als je hem oppakt. Heb je de kreeft eenmaal in huis, bewaar hem dan in kletsnatte kranten in de koelkast.

De kreeft

Je kunt kiezen tussen Oosterschelde kreeft en Canadese kreeft. Het is beter te kiezen voor een exemplaar uit de Oosterschelde. In tegenstelling tot een paar jaar geleden staat de visstand er daar beter voor dan aan de andere kant van de oceaan. Meer informatie vind je op VISwijzer.

Aan de slag

Je hebt een levende, bewegende, kreeft in huis. Wat nu? Er zijn drie opties: je kookt de kreeft levend, je legt de kreeft in de diepvries zodat hij in coma raakt en niets meer voelt of je zet bruut, maar humaan een mes in zijn kop en snijd hem doormidden. Wat je ook doet, besef dat dit het moeilijkste punt van de bereiding is, wat erna komt is een eitje.

De vriezer

Een half uur in de diepvries maakt het voor kreeft en kok wellicht het makkelijkst. Al moet je natuurlijk wel plek in de vriezer hebben. Vervolgens kun je de kreeft koken, stomen of grillen. Wel zul je hem nog steeds doormidden moeten snijden.

Koken

Een kreeft levend koken levert, zo zegt men, de beste smaak, maar is erg zielig. Het spartelen en piepen (overigens niet de kreeft zelf, maar zijn schaal piept) maken dit niet gemakkelijk. Kook de kreeft in een grote pan (4 liter) water of court bouillon. Breng het water aan de kook en doe de kreeft er head first in. Voor een kreeft van ongeveer 500 gram is 3 à 5 minuten koken lang genoeg.

Haal vervolgens de kreeft uit het water en snijd hem in de lengte doormidden. Haal het grijze/groenige maagzakje eruit en spoel de kreeft even af. Serveer de kreeft op kamertemperatuur met bijvoorbeeld een eigengemaakte citroenmayonaise.

Expeditie Robinson

De kreeft in één stoot doorklieven is voor de kreeft het best, maar vraagt van de kok een Expeditie Robinson-houding. Houd rekening met stuiptrekkingen. Leg de kreeft op een grote snijplank, zoek het kleine kruisje op de schaal, net achter de kop. Zet dan de punt van een groot mes in het midden van het kruisje en duw de punt snel en krachtig door de kop tot op de snijplank. Nu kun je de kreeft in de lengte doormidden snijden. Verwijder het maagzakje en spoel de kreeft af.

Grillen of stomen

Je kunt nu de kreeft (van 500 gr.) in 10 tot 15 minuten stomen. Doe vooraf op de snijkant zeezout, zwarte peper, een beetje citroenzest en een klontje boter. Serveer met wat gehakte peterselie. Of doe de kreeft in een hete grillpan (olijfolie, peper en zout kan) en bak de kreeft ongeveer aan beide kanten vier minuten. Serveer met zelfgemaakte kruidenboter. Of maak 'm klaar op de barbecue.

Tips & tricks

Gebruik geen kleine pan voor het koken van de kreeft, de temperatuur daalt te snel en de kreeft sterft een langzame dood. Maak het je gasten makkelijk en kraak de grote scharen alvast met een steelpan of hamer.Dat scheelt een hoop gepiel. Als je de kreeft gaat grillen is het in ieder geval handig dit te doen, de scharen garen dan in hetzelfde tempo als de rest.

Geen kreeftpeutervorkje in je uitzet? Geen nood, buig een oud fonduevorkje om voor hetzelfde gemak.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips