Tomaten bewaren! Dit is waarom je ze niet in de koelkast moet bewaren

En hoe je ze wél bewaren moet.

directly above view of multicolored tomatoes on the market stall at farmer's market
Alexander SpatariGetty Images

De tomaat komt uit landen waar de zomers zwoel zijn en de winters zacht, en uit landen waar de temperaturen broeien - maar dan in een kas. Niet zo gek dus, dat een tomaat beter gedijt in de warmte. Wageningen UR zocht het uit: een tomaat in de koelkast gaat ten koste van de smaak.

Aroma's

Bij een rijpe tomaat in de koelkast vermindert de afgifte van belangrijke aromastoffen al binnen drie tot vijf uur. De koelkasttemperatuur zorgt er dus voor dat de tomaat minder lekker smaakt en dat is iets wat je niet zomaar terugdraait. Na opwarming zal je pomo d’oro in de meeste gevallen helaas nooit meer de oude worden.

Niet jouw schuld

Toch is de verminderde smaak van sommige tomaten niet helemaal aan jezelf te wijten. De oogst kan al zo’n drie tot 21 dagen onderweg zijn tot-ie in jouw boodschappentas belandt, waardoor het onderkoelen van de tomaat al tijdens het vervoeren begint. Redding is nabij: er bestaan rassen die beter tegen kou kunnen en bedrijven kunnen kritischer worden op de temperatuur.

Artikel gaat verder onder de video.

Zien: deze Griekse salade, mét tomaat, staat in 15 minuten op tafel

Groentelade of fruitmand

De koelkast mag dan al niet goed zijn voor je tomaten, de groentelade kun je al helemaal beter vermijden. Ondanks dat-ie bedoeld is voor groenten die doorgaans niet heel koud hoeven, vind je de koudste plek van de koelkast nét boven die lade. Gewoon in de fruitmand dus, die tomaten. Maar eh, wat is het nou eigenlijk, groente of fruit?

Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips