Het beste van Spanje gebundeld in kookboeken

Geïnspireerd op parels uit streken als Catalonië, Galicië en Baskenland.

cooking spanish paella outdoors
Carol YepesGetty Images

De Spaanse keuken is er een die ons regelrecht in de vakantiesferen brengt. Maar denken wij Hollanders aan Spanje, dan denken we al gauw alleen aan paella en tapas. In deze kookboeken ontdek je nog véél meer van het culinaire Spanje. Geïnspireerd op de parels uit streken als Catalonië, Galicië en Baskenland.

De Spaanse keuken in 7 kookboeken

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Monika Linton - Brindisa
Bol.com

Brindisa begon in Engeland als importeur van de echte Spaanse
etenswaren, maar groeide in een kleine dertig jaar uit tot een begrip: inmiddels zijn er winkels, restaurants en tapasbars. En niet alleen in Londen, ook in Barcelona.

Oprichtster Monika Linton brengt in haar boek Brindisa een eerbetoon aan de oneindige variatie van de Spaanse keuken. Het bevat alle klassiekers, van gazpacho tot arroz con leche – en nog veel meer. Daarnaast vertelt Linton enthousiast en uitgebreid over de lekkerste jamón ibérico, olijfolie, ansjovis en manchego, en over de makers ervan.

Trouwens: wist je dat brindis ‘toost’ betekent, in de zin van ‘een toost uitbrengen’? De S.A. (de Spaanse naamloze vennootschap) Brindis werd zo Brindisa. Proost, vinden wij.

SHOP

2 Emma Warren - De Catalaanse keuken
Bol.com

De Catalaanse keuken heeft een rijke variatie aan smaken en combinaties, en staat bekend om zijn eenvoudige, traditionele, seizoensgebonden stijl.

In dit kookboek vind je recepten uit alle streken van Catalonië, van de bergen, de steden en de zee. Ze kunnen zo simpel zijn als de klassieke tomaten op brood tot stevige, langzaam gekookte stoofschotels.

SHOP

3 Isabel Meniño - Mijn keuken van Galicië
Bol.com

In het noordwestelijke puntje van Spanje ligt de provincie Galicië,
met een rotsachtige kustlijn, veel wind en mist en een ruige, smaakvolle keuken. De vader van Isabel Meniño groeide hier op, en zij bracht er al haar zomers door, in het boerenhuisje van haar kookgrage oma Divina.

Meniño’s vader vertrok naar Nederland en begon een Spaans restaurant. Zijzelf opende in 1992 de eerste Spaanse traiteur van Amsterdam: La Divina. Inmiddels is La Divina gesloten, maar jij kunt alle eenvoudige familiegerechten nog steeds proeven die ze in dit mooie kookboek verzamelde. Van haar vaders paella tot vette sardines, op houtvuur gegrild.

SHOP

4 José Pizarro - Basque
Bol.com

De Spaans-Baskische keuken is het domein van José Pizarro.
Deze Spaanse chef, die in Londen twee restaurants en een tapasbar
runt, is een autoriteit op het gebied van deze spectaculaire keuken. Hij maakte er een aantrekkelijk boek over met simpele receptuur waar je gemakkelijk mee uit de voeten kunt, zoals doperwten met chorizo, en ook spannende gerechten als runderwangen in rodewijnsaus.

Dat alles is omgeven door spetterende kleuren en mooie fotografie. Net als culinaire grootheid en Spanje-kenner Claudia Roden zijn
wij bijzonder enthousiast. Een cadeautje!

SHOP

5 Sergio Herman - Sobremesa
Bol.com

Het woord sobremesa beschrijft de favoriete hobby van sterrenchef Sergio Herman: met zijn allen aan tafel zitten en eindeloos natafelen. In zijn kookboek neemt de sterrenchef je mee op culinaire tour over 'zijn' Ibiza. Met de gedeelde recepten creëer je sobremesa thuis. Kleurrijke, geurige gerechten die je laten genieten van de nazomer alsof je op het mediterrane eiland zit.

SHOP

6 José Pizarro - De keuken van Catalonië
Bol.com

De Spaanse chef José Pizarro maakt meer mooie kookboeken. In dit exemplaar reist hij door Catalonië, waarvan hij verslag doet in klassieke gerechten zoals tortilla met paddestoelen en patatas bravas, tot stijlvolle taartjes en koekjes. Ook een adresgids.

SHOP

7 Stephan Mitch - Recepten uit Barcelona
Bol.com

Stel feestelijke diners samen met dit culinaire kookboek met de favorieten uit Barcelona. Serveer escabeche de perdiz (patrijs in escabeche), zoals ze in restaurant La Piterra bereiden, en serveer met samafaina (gesmoorde groenten) en patatas al podre (armeluisaardappelen). En uiteraard sluit je af met de beroemde crema catalana. Gaudir del seu manjar, oftewel: eet smakelijk in het Catalaans.

SHOP

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kookboeken