12x de mooiste kookboeken met de smaken van het Midden-Oosten

Voor iedereen die alle Ottolenghi's al heeft uitgespeeld.

a maza platter with hummus, baba ganoush and pita bread along with pickled vegetables
Marianna MasseyGetty Images

De Midden-Oosterse keuken verwierf grote bekendheid door Ottolenghi. Inmiddels kunnen we er niet meer omheen en staat in elke Nederlandse keuken wel een boek van de Israëlisch-Britse kok. Maar de Midden-Oosterse keuken is meer dan alleen Ottolenghi. We verzamelden prachtige 12 kookboeken die de geurige en kleurige keuken representeren.

Met smaken vanuit Syrië tot aan Libanon en Tel Aviv, maar ook een aantal uit Arabische landen. Gerechten als flatbread, falafel, shakshuka, hummus, baklava en nog veel meer. Sla de kikkererwten en specerijen maar vast in en plaats een van deze Midden-Oosterse kookboeken in je digitale boodschappenmandje.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Feasts - Sabrina Ghayour
Bol.com

Heb je geen open haard? Trakteer jezelf op het boek van de
Brits-Iraanse Sabrina Ghayour. Het levert dezelfde comfortabele warmte, plús schalen vol geurige gerechten uit het Midden-Oosten. In de inleiding vertelt de auteur over jaloersmakende familiefeesten uit haar jeugd vol luid, aanstekelijk gelach en schalen vol lekkers die nooit leeg leken te raken. Dat gevoel wil ze op ons overdragen, maar – ook prettig – wel passend bij onze huidige manier van leven. Ghayour geeft ongedwongen en over het algemeen weinig tijdrovende gerechten en moedigt ons aan vooral ongehoorzaam te zijn: geen ingrediënt is essentieel, dus zet de recepten vooral naar eigen hand. Minder stress, meer tijd voor gezelligheid met vrienden en familie

SHOP

2 Pardiz - Manuela Darling-Gansser
Bol.com

Via recepten, verhalen en prachtige sfeerfoto's geeft Manuela Darling ons een inkijkje in de ziel van het oude, rijke Perzië. Een cultuur met een eeuwenoude traditie van gastvrijheid. We deelden al een voorproefje met deze tah digh die op de cover prijkt. En met maghz-e artishou: artisjokharten met tuinbonen. Maar dat is slechts een tipje van de sluier van wat je in Pardiz vindt.

SHOP

3 Mijn Syrische keuken - Zina Abboud
Bol.com

Zina Abboud vluchtte vier jaar geleden uit Aleppo naar Nederland en begon een cateringbedrijf met Syrische gerechten. Haar favorieten bundelde ze in dit boek. Daaronder veel tajines en gerechten met linzen, stoofschotels, hummus, baba ganoush, kikkererwten, aubergines, granaatappels, lam – de Syrische keuken is immers een mengelmoes, met Libanese, Turkse, Jordanese en Palestijnse karaktertrekken. Bij al deze gerechten vertelt Abboud haar verhaal.

SHOP

4 Souq - Nadia Zerouali & Merijn Tol
Bol.com

Nadia Zerouali en Merijn Tol schrijven al jaren over de Arabisch-mediterrane keuken. Van de vijf kookboeken die ze al hadden gemaakt, is Arabia ook vertaald in het Engels. In hun nieuwste boek serveren ze je honderd mezze-gerechten: kleine koude en warme hapjes om te delen tijdens een uitgebreide lunch of feestelijk diner, een Levantijnse traditie. Kiezen wordt nog een pittige klus, kijk maar naar deze greep uit het aanbod: labne met granaatappelpitten, geblakerde aubergine met geroosterde pulpo, halloumi uit de oven met brood, dadels en za’atar, linzen-kurkumasoep met citroenyoghurt – zullen we maar stoppen?

SHOP

5 Najat - Najat Kaanache
Bol.com

Najat Kaanache mag een indrukwekkende lijst chefs onder haar fans rekenen, van Ferran Adrià tot Gordon Ramsay. ‘Een goede kok is als een tovenares die geluk uitdeelt,’ zei modeontwerper Elsa Schiaparelli ooit. Het is zomaar een quote die voorbijkomt in de lijst met complimenten aan Najats adres. Haar restaurant NUR in Fez is al twee jaar lang het beste Marokkaanse restaurant ter wereld. Echt Marokkaans koken leer je met deze tachtig recepten.

SHOP

6 Comptoir Libanais - Tony Kitous
Bol.com

Chef Tony Kitous groeide op in Algerije, maar vertrok al snel na zijn eindexamen naar Londen. Hij werkte er keihard, zeven dagen per week, tot hij op zijn 22ste een zaak kon openen. Dat restaurant, met de naam Levant, bestaat 25 jaar later nog steeds. Het werd gevolgd door een keten van restaurants met de naam Comptoir Libanais, met de keuken van het Midden-Oosten in de hoofdrol. Ook Utrecht heeft er een, de eerste vestiging buiten Groot-Brittannië. Kookboeken schrijven over zijn geliefde keuken, dat deed Kitous ook. Nummer drie is net uit en heet Comptoir Libanais Feest! Feestelijke recepten uit de Libanees-mediterrane keuken.

SHOP

7 Bazaar - Sabrina Ghayour
Bol.com

‘Bazaar’ is het vierde kookboek van Sabrina Ghayour, ‘the
golden girl’ van de Perzische keuken. Het is de opvolger de
succestitels ‘Persiana’, ‘Sirocco’ en ‘Feasts’, waarin de Londense
liet zien hoe ongecompliceerd de keuken van het Midden-Oosten
kan zijn. ‘Bazaar’ is haar eerste vegetarische boek.

SHOP

8 Flavour - Yotam Ottolenghi & Ixta Belfrage
Bol.com

De nieuwste telg van de Ottolenghi-familie mag niet ontbreken. Flavour, in samenwerking met Ixta Belfrage. Dit boek draait 100% om smaak, smaken leren kennen, opbouwen en combineren. Heb je het boek nog niet in huis? Maak dan deze knolselderij met zoete chilidressing uit Flavour, om alvast te proefkoken!

SHOP

9 Jigal Krant - TLV
Bol.com

Journalist Jigal Krant is een groot kookliefhebber. Misschien ken je
hem van De koosjere hamvraag, een tv-programma over de Joodse eettraditie. Maar hij maakt ook radio en schrijft graag. Tel Aviv is zijn tweede huis – hij is daar zo vaak dat hij er feilloos de weg
weet in de verzameling van laagdrempelige restaurants, de geweldige steetfoodkramen, het vrolijke nachtleven en de Israëlische keuken. Dit onlangs verschenen kookboek is een heerlijke ode aan de stad. Krant laat ons moderne klassiekers proeven – sachlab, pita met lamsgehaktballetjes, aubergineschnitzels… dat werk. Allemaal even smaakvol, en toch zeer simpel. Omdat de Tel Avivers vooral koosjer koken, komen ook vegetariërs goed aan hun trekken.

SHOP

10 Veggiestan - Sally Butcher
Bol.com

De Midden-Oosterse keuken weet wel raad met vegetariërs. Dat bewijst Sally Butcher met Veggiestan. Hierin onder andere veel soepen (wortelkardemomsoep), peulvruchtrecepten (mungbonenstoof) en fijne inmaakdingen (rozenblaadjesjam). Met aaibare kaft!

SHOP

11 Ras el Khellout - Laurent Med Khellout
Bol.com

Chef-kok Laurent Khellout serveert in zijn Amsterdamse traiteurszaak Raïnaraï de nomadische keuken van Algerije. ‘Kruiden zijn de sleutel van elk gerecht, ’ zegt hij. Daarom spelen die de hoofdrol in zijn derde kookboek. Hij beschrijft hoe je ze toepast, hoe je de lekkerste mengsels maakt en welke kruiden bij welke groenten passen.

SHOP

12 Moors - Ben Tish
Bol.com

Afgelopen zomer opende Ben Tish, geroemd chef-director van The Stafford London Hotel, zijn eerste stand-alone restaurant Norma. Je hoeft niet per se naar Londen om van zijn mediterraan-Arabische gerechten (zoals flamencoeieren) te genieten. Krachtig, kruidig, altijd spannend en vaak met een zuurtje en een zoetje: alles staat in dit kookboek.

SHOP

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kookboeken