Bon appétit! 7 Franse kookboeken om te koken als een Française

Uit het land van de haute cuisine, nouvelle cuisine en nog zoveel meer.

baguette uit de franse keuken
Yulia ReznikovGetty Images

De Franse keuken is een wereldberoemde en een grondlegger voor een hoop wat we nu eten. Hij lijkt makkelijk te definiëren, maar verschilt nog behoorlijk per regio. In het noordwesten staat-ie bol van boter en room, het zuiden is-ie mediterraan. Richting de Spaanse grens krijgt hij Baskische invloeden en in het noordoosten Duitse. De Franse keuken zoals we 'm typeren, is de chique Parijse variant.

Dit rijtje Franse kookboeken laat de variatie in de keuken zien. Het ene naslagwerk omvat het geheel, het andere slechts een regio. En dan heb je nog een exemplaar dat ingaat op het koloniale verleden van Frankrijk - iets wat de keuken duidelijk heeft gevormd. Bon appétit!

Advertentie - Lees hieronder verder
1 De makkelijke Franse keuken - Karin Luiten
Bol.com

Heerlijk, toch, als je alle basics van de Franse keuken bij de hand hebt? Of zelfs na verloop van tijd als een soort vast keukenrepertoire uit het hoofd voor het oprapen. Wie wil dat nou niet? Met De makkelijke Franse keuken leg je die grondslag. Want voor alle smaken vind je lekkere dingen, van artisjokken en anchoïade tot madeleines en meringues tot vanillesaus en vinaigrette en alles daartussenin. En dan ook nog netjes op een rijtje.

SHOP

2 Provence - Alex Jackson
Bol.com

Grande bouffe betekent schranspartij. Eten tot je uit elkaar ploft. Anno nu is dat niet echt een populaire keuze. Maar smullen doe je toch wel van de gerechten in dit boek, uit de keuken van de Provence. Elk seizoen wordt afgesloten met een meeslepend menu dat toepasselijk La Grande Bouffe is genoemd. Van de bouillabaisse en niçoise tot clafoutis, het is een feest van herkenning.

SHOP

Meer mediterrane kookboeken vind je hier >

3 Het Franse kookatelier - Marjorie Taylor en Kendall Smith Franchini
Bol.com

Een boek om uit te koken, uit te leren en in te lezen, dit Franse kookboek. De makers zijn een Britse moeder en dochter, die samen in de Franse Bourgogne de kookschool Cook’s Atelier begonnen en nu hun ervaringen hebben opgetekend. Met veel stap-voor-stapfotografie, uitleg en recepten, van coq au vin tot madeleines.

SHOP

4 De Franse wereldkeuken - Tessa Kiros
Bol.com

Kookboekauteur Tessa Kiros raakte gefascineerd door hoe de Franse koloniale tijd zijn sporen achterliet in alle betrokken keukens. Ze reisde af naar voormalige koloniën van Frankrijk: Vietnam, Guadeloupe, Vietnam, Pondicherry en La Réunion, maar ook naar de Provence, dat zelf ooit de eerste ‘kolonie’ van de Romeinen was. Daar verzamelde ze de gerechten waarin je die kruisbestuivingen het best proeft. Het resultaat is een heel interessante bundeling van recepten, omlijst door onmiskenbaar Kirosiaanse, romantische fotografie.

SHOP

5 De nieuwe Franse keuken - Paul Bocuse
Bol.com

Zou achter het succes van wijlen Paul Bocuse zijn voorliefde voor precisie zitten? Het lijkt er wel op, want alle keuzes die hij maakte, worden in De Nieuwe Franse Keuken uitgebreid verantwoord. Hij geeft over allerlei culinaire zaken tips, van de wijnkeuze tot het testen van de betrouwbaarheid van je oven tot het belang van presentatie bij een gerecht uit eigen keuken.

En dan de gerechten: bijna elk recept van de in totaal duizend stuks draait, met onze moderne blik bekeken, om een basistechniek of klassieker. Hoe maak je bijvoorbeeld een Charlotte Russe? Hoe reduceer je een saus? Bocuse legt het uit.

SHOP

6 De keuken van Corsica - Nicolas Stromboni
Bol.com

Wijnhandelaar Nicolas Stromboni laat je met dit boek het culinaire erfgoed van Corsica proeven. Dat erfgoed is rijk: van het land en uit de zee komt een overvloed van zonnige, smaakvolle ingrediënten. En de Corsicanen weten daar raad mee. Tachtig authentieke gerechten heeft Stromboni voor je verzameld, van een fenomenale ratatouille tot stevige vis uit de oven, met aardappelen, ui en citroen.

SHOP

7 De bijbel van de Franse keuken - Alain Caron
Bol.com

Uitgeverij Carrera heeft een Bijbel-serie waarin experts uitwijdenover hun onderwerp, maar ook een serie landenbijbels. Chef Alain Caron van het Amsterdamse Café Caron opende deze reeks met De Bijbel van de Franse keuken. Daarin verdiept de geboren Fransman zich in verschillende regio’s van het land.

SHOP

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kookboeken