10 mooie mediterrane kookboeken om de zomer thuis mee af te sluiten

De smaken van het Middellandse Zeegebied in eigen keuken.

man preparing pasta dish
Food Director mackinpoGetty Images

Nu de zomer ten einde loopt, worden we nostalgisch. Nostalgisch naar de zomerzon en warme temperaturen, en nostalgisch naar zuidelijke vakantiebestemmingen - zeker nu die er voor velen niet in zaten dit jaar. We maakten een mooi rijtje mediterrane kookboeken, waarin je alle smaken van het Middellandse Zeegebied in eigen keuken haalt. En dat zijn er veel.

Van Italië tot Zuid-Frankrijk, Spanje tot aan Cyprus, maar ook Marokko en stiekem zelfs een beetje Portugal. Een uitgebreid diner uit een van deze boeken en je waant je weer óf toch nog even op vakantie.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Provence - Alex Jackson
Bol.com

We trappen het lijstje mediterrane kookboeken af met Zuid-Frankrijk.

Grande bouffe betekent schranspartij. Eten tot je uit elkaar ploft. Anno 2019 is dat niet echt een populaire keuze. Maar smullen doe je toch wel van de gerechten in dit boek, uit de keuken van de Provence. Elk seizoen wordt afgesloten met een meeslepend menu dat toepasselijk La Grande Bouffe is genoemd. Van de bouillabaisse en niçoise tot clafoutis, het is een feest van herkenning.

SHOP

2 Made at home - Giorgio Locatelli
Bol.com

Als je bij restaurant Locanda Locatelli in Londen werkt, heb je
geluk. Met het personeelseten krijg je dan dingen als Toscaanse tomatensoep, rozijnenbrood of pizza’s en gnocchi in talloze variaties. Voor Giorgio Locatelli’s familie geldt hetzelfde – voor hen maakt hij dezelfde dingen. In Made at home deelt de beroemde Italiaanse chef zijn privégerechten nu ook met jou, en schrijft hij uitgebreid over zijn vrouw, kinderen en andere familieleden, alsof hij een dierbare oom is die bij je thuis aan de keukentafel verhalen vertelt. Een persoonlijk boek met een schat aan gerechten.

SHOP!

3 De Catalaanse Keuken - Emma Warren
Bol.com

De Australische Warren werd na haar verhuizing naar Spanje klassiek opgeleid in de Catalaanse keuken en werkte tussendoor ook in Australië nog voor grote chefs. Gaandeweg groeide in haar een grote liefde voor de historische Catalaanse smeltkroes van mediterrane, Arabische en nieuwe wereldkeukens.

Haar boek heeft dan ook oog voor de klassieke helden van de Catalaanse keuken – de traditionele recepten, de seizoensgebonden ingrediënten en de tradities die van Catalonië een van de rijkste eetculturen van Europa maken. Recepten kunnen zo simpel zijn als de klassieke tomaten op brood tot stevige, langzaam gekookte stoofschotels.

SHOP

4 Polvo & Pato - Jeroen Jansen
Bol.com

Nét geen Middelandse Zeegebied, maar Polvo & Pato past makkelijk in het rijtje mediterrane kookboeken. Dit culinaire reisboek vertelt de verhalen van de Portugese keuken. Jonge chefs herwaarderen die keuken, met zijn verse vis, kazen, vleeswaren, groenten. Steeds meer ook kruipt Portugal uit de culinaire schaduw van buurlanden Spanje en Italië. Dit boek laat zien hoe, met recepten en verhalen over traditionele ingrediënten als polvo (octopus) en pato (eend).

SHOP!

5 De keuken van Corsica - Nicolas Stromboni
Bol.com

Wijnhandelaar Nicolas Stromboni laat je met dit boek het culinaire erfgoed van Corsica proeven. Dat erfgoed is rijk: van het land en uit de zee komt een overvloed van zonnige, smaakvolle ingrediënten. En de Corsicanen weten daar raad mee. Tachtig authentieke gerechten heeft Stromboni voor je verzameld, van een fenomenale ratatouille tot stevige vis uit de oven, met aardappelen, ui en citroen.

SHOP

6 Sobremesa - Sergio Herman
Bol.com

Sobremesa: met zijn allen aan tafel, eten, kletsen en eindeloos natafelen. In zijn kookboek neemt sterrenchef Sergio Herman je mee op culinaire tour over 'zijn' Ibiza. Met de gedeelde recepten creëer je sobremesa thuis. Kleurrijke, geurige gerechten die je laten genieten van de nazomer alsof je op het mediterrane eiland zit.

SHOP!

7 Lisboeta - Nuno Mendes
Bol.com

De term Lisboeta verwijst naar een geboren Lissabonner. Dat is inclusief de levensstijl, de traditie en bovenal alle emotie die daarbij horen. ‘Ironisch genoeg was het voor mij nodig om van huis weg te gaan en de wereld over te reizen om te beseffen dat de Portugese keuken een van de beste keukens van de wereld is,' vertelt Nuno Mendes.

Naast de adressen van zijn favoriete pastelarias, cafés en restaurants schotelt Mendes ons zijn doordachte versies van Portugals traditionele gerechten voor, van de soepen caldo verde en açorda de bacalhau tot de fraaiste octopussen en gegrilde sardines.

SHOP

8 Cyprus - Georgina Hayden
Bol.com

Tien jaar lang werkte Georgina Hayden in Jamie Olivers inner circle, zijn Food Team. Ze leerde er alles over receptontwikkeling en foodstyling. Maar de inspiratie voor dit boek is haar eigen familie. Georgina groeide op boven de Grieks-Cypriotische taverne van haar grootouders. De geuren van deze mediterrane keuken hingen overal in huis. De recepten wisselt ze af met prachtige sfeerbeelden van het familieleven op het eiland.

SHOP!

9 Grandi Gusti - Katie Parla
Bol.com

Katie Parla is een van oorsprong Amerikaanse culinair journalist (ze groeide op in New Jersey, heeft een history degree van Yale University) die nu vanuit Rome schrijft over de Italiaanse keuken. En met verve. Met Tasting Rome kwam ze al eerder met een ode aan die keuken als geheel. Voor Grandi gusti richtte ze zich op de bijna vergeten, authentieke gerechten die zo typerend zijn voor de minder ontdekte, zuidelijke streken van Italië. Ze reisde naar Basilicata, Calabrië, Campania, Molise en Puglia, om via de eettafel de streken pas echt goed te leren kennen. Het resulteerde in een verzameling van 85 unieke regionale gerechten.

SHOP

10 Najat - Najat Kaanache
Bol.com

Najat Kaanache mag een indrukwekkende lijst chefs onder haar fans rekenen, van Ferran Adrià tot Gordon Ramsay. ‘Een goede kok is als een tovenares die geluk uitdeelt,’ zei modeontwerper Elsa Schiaparelli ooit. Het is zomaar een quote die voorbijkomt in de lijst met complimenten aan Najats adres. Haar restaurant NUR in Fez is al twee jaar lang het beste Marokkaanse restaurant ter wereld. Echt Marokkaans koken leer je met deze tachtig recepten.

SHOP

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kookboeken