6 Aziatische kookboeken uit verschillende landen en regio's

Van Japan tot Maleisië en van Cambodja tot Indonesië.

aziatische kookboeken
luchezarGetty Images

Al zeggen we nog zo vaak dat we van 'de Aziatische keuken' houden, is er dat er een keuken die in feite niet bestaat. Er zijn talloze keukens in Azië, met zo veel verschillende eigenschappen dat je ze eigenlijk niet onder hetzelfde label kunt plaatsen. Zoals je appels niet met peren kunt vergelijken, kun je dat ook niet doen met sushi, curry, roti en saté.

Een kleine greep uit het Oosterse aanbod doen we met deze selectie fijne Aziatische kookboeken - die elk slechts een deeltje van het continent vertegenwoordigen.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Tokyo - Tim Anderson
Bol.com

Als je Tim Anderson moet geloven, is het eten in zo’n beetje elke metrokiosk en fastfoodketen in Tokio puur genieten. Voor de echte Japanse eetcultuur hoef je alleen je neus te volgen.

Tokyo is niet, zoals gewoonlijk bij een kookboek, ingedeeld aan de hand van verschillende gangen of seizoenen, maar in ‘niveaus’ van de gastronomie. Anderson wil daarmee de verticaliteit van de stad benadrukken: zowel de fysieke lay-out van Tokio met zijn hoogbouw, als het scala aan gerechten, de extreme prijsverschillen en het contrast tussen formeel en informeel.

SHOP!

2 Basisboek China - Ross Dobson
Bol.com

Basisboek China, nummer vijf in de serie na Thailand, Korea, Japan en India, kent zijn klassiekers, zoals pekingeend, dumplings en loempia’s, maar geeft ook aan minder traditionele gerechten alle ruimte. De Brits-Australische chef Ross Dobson leerde op jonge leeftijd door zijn buren uit Hongkong de Chinese keuken kennen. Hij dook in de gerechten van het land en laat ons kennismaken met nieuwe smaken. Dobson werkt voor onder meer de Britse krant The Guardian en heeft twee restaurants in Sydney.

SHOP

3 Cambodja - Frank Alberti
Bol.com

Aziatisch eten is ongekend populair, overal zijn ramen, bibimbap en Thaise curry’s te krijgen. Maar over de Cambodjaanse keuken was tot nu toe nog weinig bekend. Dit boek van fotograaf-journalist Frank Alberti bevat verhalen en recepten uit het land. Soms honderden jaren oud, soms in een modern jasje gehesen. Allemaal even bijzonder. Al is het maar omdat het een zeldzaam kijkje is in het leven van de Cambodjanen.

SHOP!

4 Indorock - Vanja van der Leeden
Bol.com

Dat de Indonesische keuken rockt, laat Vanja van der Leeden breeduit zien in haar verse, vette boek. Een pittige liefdesbetuiging aan Indonesië, vol met verrassende fusiongerechten zoals Balinese porchetta en romige jackfruitcury – eenmaal geproefd wil je meer. De authentiek Indonesische keuken krijgt met Indorock een smakelijke opfrisbeurt.

SHOP

5 Magisch Maleisisch - Norman Musa
Bol.com

De Maleisische keuken verenigt zo’n beetje de hele wereld in zich, met invloeden uit Thailand, Indonesië, India, Portugal en Engeland. Norman Musa is een van de beroemdste chefs van Maleisië. Musa woonde jarenlang in Manchester en zat in de jury van BBC’s Masterchef. Inmiddels heeft hij zich in Nederland gevestigd en runt hij zijn eigen restaurant in Leidschendam, Wah Nam Hong by Norman Musa. Hij schreef een liefdesbrief aan zijn thuisland, verpakt in een kookboek. Magisch Maleisisch is zijn eerste exemplaar.

SHOP!

6 Made in India - Meera Sodha
Bol.com

De Londense Meera Sodha groeide op met de frisse Indiase keuken van haar moeder, terwijl haar vrienden van de ‘echte’ vette curry’s van Bricklane smulden. Maar die menu's zijn aangepast op het Westerse smaakpallet. 'Iedere Indiër weet dat dit niet het eten is van thuis. Wat we thuis koken is vers, licht, lokaal, snel en smaakvol.' En die recepten vind je in dit kookboek.

SHOP

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kookboeken