Hoe maak je de perfecte salade? 8 tips van saladepro Ajda Mehmet

De do's, de dont's en 3 verrukkelijke saladerecepten.

recepten uit salad days   hoe salade maken
Danique van Kesteren

Voor salades bestaan geen regels, maar wel richtlijnen. Ajda Mehmet laat met haar nieuwe kookboek Salad Days zien dat een salade absoluut niet saai hoeft te zijn. Maar wat tovert een bak sla om tot knaller aan de zijlijn of zelfs volwaardig hoofdgerecht? We vroegen Mehmet hoe we de perfecte salade maken én ontfutselden drie favoriete recepten.

Hoe salade maken: de do's

Wat maakt een salade? 'De meest verse ingrediënten en een combinatie van contrasterende smaken en texturen,' zegt Mehmet. In het boek zijn dat bijvoorbeeld de rokerigheid van de gepofte aubergine samen met de bitterheid van de citroen in een tomatensalade, of knapperige venkel met de zachte grapefruit en sinaasappel in de citrussalade met shichimi togarashi. 'Elke hap moet interessant en lekker zijn.'

Hoe salade maken: de don'ts

Een salade met slappe sla kraakt niet, dus kraakt 'm. Evenals niet genoeg smaak in de dressing. Mehmet: 'Wanneer je de dressing proeft voordat je deze aan de salade toevoegt, moet de smaak in gelijke mate overdreven, oogstrelend zout en zuur zijn. Zodra de dressing de salade bedekt, is hij perfect uitgebalanceerd en zal hij niet te overweldigend smaken.'

De meest gemaakte fout bij het maken van een salade is volgens Mehmet het overhaasten. 'Niet de tijd nemen om de dressing en de salade goed te proeven, en het ook met het verkeerde gerecht serveren. Ik ben een grote fan van een platte schaal om een salade op te serveren in plaats van in een kom. Je kunt het allemaal samen in een kom maken, maar dan op een mooie schaal serveren.'

De beste slasoorten

'Alles werkt, zolang het maar vers is! Ik ben vooral dol op radicchio en witlof vanwege de stevigheid en bitterheid. Het houdt goed stand met fruit en zachte kaas en helpt de zuurgraad van een dressing in evenwicht te brengen,' vertelt Mehmet.

Artikel gaat verder onder de video.

Zien: zó maak je de beste Griekse salade in 15 minuten

De basis van een salade

Een salade kan alles zijn wat je maar wilt. Een paar eenvoudige bladeren of groenten bij elkaar gegooid. Maar het is volgens Mehmet de dressing die de smaken combineert en alles bij elkaar brengt. 'Daarom denk ik dat de olie, het citrussap of de azijn of een combinatie van alles, het belangrijkste element is.'

Een salade vullend maken

Een salade eet je meestal met de intentie enigszins gezond te eten. Hoe maak je een salade vullend, zonder hem gelijk ongezond te maken? 'Ik gebruik vaak bonen of linzen als een gemakkelijke manier om een salade op te vullen. Ze zijn zo veelzijdig en nemen de smaak van de salade heel goed aan. Een andere optie is geroosterde groenten en wortels, die ook veel in het boek voorkomen.'

De salade die overal bij past

Ben je op zoek naar een salade die als bijgerecht dient, dan is een veelzijdige variant kennen handig. 'Ik ben opgegroeid met het bijna dagelijks eten van çobansalade en het is nog steeds de enige salade die ik het meest maak en eet met alles en nog wat. Het is zo eenvoudig: alleen alledaagse ingrediënten zoals tomaten, komkommer en babysla die iedereen in de koelkast heeft en letterlijk minuten nodig heeft om te maken. De echte schoonheid komt van de balans van de citroen, olijfolie en sappen van de tomaten.' Een alleskunner die overal naast past.

Danique van Kesteren

Verrassende smaakcombinaties

Mehmet: 'Ik ben dol op de tomaten met rokerige gepofte aubergine en citroen, zoals ik al zei, en ik denk dat de combinatie van de zoete kaki en zoute halloumi met de pittige, zure dressing echt verrassend is. Maar mijn favoriete verrassende recept is misschien wel de knolselderij met de ansjovisroom en parmezaan!'

Danique van Kesteren

Het favoriete saladerecept uit Salad Days

Dan rest ons nog de vraag: welk recept móet je echt geproefd hebben uit Salad Days? 'Nostalgisch gezien zou mijn favoriet de snijbiet en zwartoogbonen moeten zijn, maar verder is mijn favoriete salade om voor altijd te eten de elote-salade of de meloen en ham met artisjokharten.' En laten we het recept voor die smoky 'elote style' salade nou ook voor je geregeld hebben.

Danique van Kesteren

Voor de rest van die favorieten en nog veel meer fijne saladerecepten ligt Salad Days nu in de winkel.

cover salad days ajda mehmet
Salad Days

Salad Days
Ajda Mehmet
Good Cook
€ 2o,95

KOOP SALAD DAYS HIER

Volg ELLE Eten op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kooktips