Leestips: 10 X Culinaire boeken die elke foodie moet lezen

Kruip onder een dekentje op de bank, warme brownie erbij en genieten maar!

Vrouw leest boek op bed
Lumina ImagesGetty Images

Lezen is de perfecte bezigheid als je dagenlang aan huis gekluisterd bent. Daarom een lijstje met de leukste, beste en lekkerste culinaire boeken die elke foodie moet lezen. Van David Lebovitz en Ruth Reichl tot Anthony Bourdain en Nigel Slater.

Tip: lezen wordt nog leuker als je er iets lekkers bij eet en drinkt. Bak bijvoorbeeld warme brownies, schenk je favoriete thee/koffie/drankje in een mooi glas en geniet!

10 X Culinaire boeken die elke foodie moet lezen

1. Verrukkelijk! - Ruth Reichl

  Een van mijn favoriete feel good boeken is Verrukkelijk! (Delicious!) van Ruth Reichl, voormalig New York Times recensente en oud-hoofdredacteur van Gourmet Magazine. In het boek lees je het verhaal van Billie Breslin, een jong meisje dat naar New York verhuist om bij het het culinaire tijdschrift Delicious! te gaan werken.

  In het boek wordt ze door haar talloze collega's op sleeptouw genomen door de culinaire wereld in New York met toespelingen naar iconische food helden, bekende restaurants en gerechten. Als het tijdschrift wordt opgeheven vindt ze in de bibliotheek van het pand brieven uit de Tweede Wereldoorlog, geschreven door een twaalfjarig meisje aan niemand minder dan... James Beard. Een verrukkelijk boek dat je in een ruk uit wilt lezen.

  Shop hier Verrukkelijk! van Ruth Reichl

  2. The Sweet Life in Paris - David Lebovitz

  Dé foodblogger is natuurlijk David Lebovitz. De Amerikaan die jaren geleden het bruisende San Francisco verruilde voor het culinaire walhalla Parijs. In The Sweet Life in Paris beschrijft hij zijn introductie met de Franse stad, de verschillen met zijn 'vorige' leven, grappige opvallendheden en lessen van zijn Parijse vrienden.

  Tegelijkertijd deelt hij zijn favoriete recepten, zoals dulce de leche brownies, bacon-blauwekaascake en vijgen-olijventapenade. Fijn en compact boekje, ook leuk om cadeau te geven!

  Shop hier The Sweet Life in Paris van David Lebovitz

  3. Kitchen Confidential - Anthony Bourdain

  Het boek van wijlen Anthony Bourdain mag niet ontbreken in deze lijst. In Kitchen Confidential vertelt Anthony hoe hij als jonge kok zijn weg kookte door New York, inclusief veel seks, drugs en alcohol.

  Hij houdt geen blad voor de mond en vertelt alles zoals het er aantoe ging. En geloof mij: dat is een stuk pittiger dan het beeld wat ik heb van de New Yorkse restaurantcultuur.

  Shop hier Kitchen Confidential van Anthony Bourdain

  4. Food Whore – Jessica Tom

  Nog een feel good boek dat zich afspeelt in New York. In Food Whore verhuist Tia Monroe naar the big apple met het plan dé foodie van de New Yorkse food scene te worden. Dat gaat - zoals je waarschijnlijk al verwacht - iets minder soepel. Tot ze New York Times recensent Michael Saltz leert kennen: hij vraagt haar zijn ghost writer te worden.

  Na een periode van de ene hippe hotspot in het andere sterrenrestaurant te rollen merkt ze dat ze toch niet écht happy is. Michael's naam staat namelijk nog steeds onder de recensies, terwijl zij al het werk verzet. Hoe het verder loopt zul je zelf moeten lezen in Food Whore.

  Shop hier Food Whore van Jessica Tom

  5. Keukendagboek - Nigel Slater

  Televisiekok en food held Nigel Slater hield een jaar lang bij wat hij voor vrienden en familie kookte, wat hij bundelde in zijn Keukendagboek. Lees over de invloed van seizoenen, de verschillende momenten en gasten die van invloed zijn op wat hij kookte en at.

  Ook deelt Slater de recepten voor de gerechten, waarbij hij elke keer gedachtes deelt over het gerecht of bijvoorbeeld de gelegenheid.

  Shop hier Keukendagboek van Nigel Slater

  6. Lunch in Parijs - Elizabeth Bard

  Het is wel duidelijk welke steden geassocieerd worden met eten ;) In Lunch in Parijs verhuist een Amerikaanse journaliste voor de liefde naar Parijs. Ze leert la cuisine Française kennen door haar Franse schoonmoeder en deelt haar avonturen afgewisseld door haar favoriete recepten.

  Shop hier Lunch in Parijs van Elizabeth Bard

  7. Watertanden - Andreia Costa, Renske de Greef en Karlijn Souren

  We zijn meestal zo geconcentreerd bezig met het koken en oppeuzelen van eten, dat we het sociale aspect vaak vergeten. Ja, vrienden en familie blijven aan tafel aanschuiven, maar wat zijn onze eetrituelen? Op welke manier beïnvloedt eten ons leven en hoe bepaalt het onze identiteit?

  In Watertanden krijgen we antwoord op de vragen of kinderen echt niet meer weten waar hun hamburger van is gemaakt, hoe de ideale lunchpauze eruit ziet en of dementerende ouderen zich meer kunnen herinneren door het eten van ouderwetse stroopsoldaatjes. Food for thought!

  Shop hier Watertanden van Costa, De Greef en Souren

  8. The Culy Way of Life - Monique van Loon

  Culinair writer Monique van Loon schreef het heerlijke The Culy Way of Life met als doel anderen meer te laten genieten van het leven. Ze is expert in het goede leven en deelt al zo lang ze zich kan herinneren fijne tips, tricks en haar favoriete recepten.

  Serveer bijvoorbeeld een simpel toetje in een gezellig cocktailglas! Presenteer je eten met haar simpele tips een stuk gezelliger. En zó maak je elk gerecht net een beetje beter. Een must voor elke thuiskok en lekkerbek.

  Shop hier The Culy Way of Life van Monique van Loon

  9. Smaak - Kathy Mathys

  Wat is smaak? Kan je smaak onthouden? En hoe smaakt de liefde, je kindertijd en smaken die je nooit eerder hebt geproefd? Kathy Mathys neemt je mee in de wereld van smaak aan de hand van eigen herinneringen, de wetenschap, psychologie, kunst en literatuur.

  Leer ook je eigen smaak beter kennen en laat je leiden door Mathys' pleidooi voor een vol, zintuigelijk leven.

  Shop hier Smaak van Kathy Mathys

  10. Mastering the Art of French Eating - Ann Mah

  Een knipoog naar het boekwerk van Julia Child (Mastering the Art of French Cooking) met een verhaal dat vergelijkbaar is met dat van Child. Als Ann Mah's man voor een diplomatieke opdracht naar Parijs moet, gaat de francofiel mee en start haar culinaire avontuur.

  Wanneer Mah's man voor een jaar naar Irak moet, blijft ze alleen achter in de stad en bouwt ze verder aan haar buitenlandse leven. Aan de hand van iconische gerechten uit Parijs en de regio's buiten de stad leert ze meer over Frankrijk, de geschiedenis en zichzelf.

  Shop hier Mastering the Art of French Eating van Ann Mah

  Bonustip: Smaakvrienden - Angélique Schmeinck

  Tot slot nog een bonustip, want dit boek is een must in je kast maar lees je minder snel in een avond op de bank. Met het boek Smaakvrienden legt Meesterchef Angélique Schmeinck haarfijn uit welke ingrediënten goed bij elkaar passen en waarom.

  Shop hier Smaakvrienden van Angélique Schmeinck

  Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Kookboeken