Lekker Fred! Dit zijn de favoriete ingrediënten van Vjeze Fur

OMG, hij loevt dit zó hard.

Lekker Fred
Sfeer Elza Jo van Reenen + fotografie Rene Mesman

Als Vjeze Fur een kookboek uitbrengt, zijn wij er als de kippen bij. Want als fervent kijker van zijn Lekker Fred-video's rest ons één vraag: wat zijn jouw favoriete ingrediënten? We spraken Freddy Tratlehner over zijn favorieten.


Dit zijn de favoriete ingrediënten


Knoflook

'Als er geen knoflook zou zijn, of als knoflook heel erg duur zou zijn, zou ik er heel veel voor betalen. Één teen wordt er bij mij al gauw vijf. Overal waar knoflook in past moet het in. Het geeft zoveel smaak.'

Zeewier

'Ik vind ze allemaal wel lekker. Ik had laatst codium geproefd. Dat is een buiswier, die heeft een beetje een soort van truffelsmaakje. De mogelijkheden met zeewier liggen nog open en je kunt er heel veel mee. Het is fucking gezond, het groeit heel makkelijk overal, het is goed voor alles. Het haalt CO2 uit de lucht. En ik vind het lekker. Het smaakt naar de zee, het heeft een beetje een gekke smaak. Ik hou wel van gekke smaken.'

Waar stop je zeewier dan in? 'In mijn mond.'

'Bedoel je in gerechten? Ik vind het lekker als een salade ofzo. Maar het kan ook goed in een pasta. Even blancheren, dan trekt die kleur zo hup, omhoog.'

Paddestoeljen

'Mijn lievelingspaddestoel is de koningsboleet. Hij heeft een dakje. Die kun je ook hap, hap, hap, eten. Ik zou ‘m niet rauw eten, maar dat kan wel als je ‘m heel dun schaaft. Hij kan in een soep, maar in een risotto is-ie écht lekker. Hij is heel stevig. Ik haalde ‘m altijd bij een groentenstal op de Nieuwmarkt waar ik eerst woonde, die is heel fijn. Die mis ik wel. Sowieso is op de Nieuwmarkt een goed biologisch marktje. En volgens mij is-ie er ook weleens in de supermarkt. Hij is niet zo duur ook. Als je dan all out wil gaan, kun je er nog wat dure dingen bij gooien. Zoals andere dure paddestoelen.'

Octopus

'Ik vind inktvis heel erg lekker. Octopus. Nederlanders eten alleen maar van die gefrituurde ringen. Dan denk ik, als je daar nou een soort worst van draait, kun je dat ook vegetarisch maken. Dat proeft toch niemand. Octopus kan op taco’s, of als insalata di polpo. Je moet ‘m je gewoon heel lang stoven. Ik doe ‘m in de snelkookpan. Dan kun je er ook van alles mee doen.'

Kaas

'Ik hou van de goorste kaas die er is, zo blauw mogelijk. Hij moet naar de stal ruiken. Hij moet terug willen lopen naar de stal. Een heftige. Hoe intenser hoe beter.'

Zee-egel

'Als je zee-egel eet voelt het een beetje alsof je zwemt. Net als bij oesters. Dan voel je je ook zo. Je moet ‘m wel goed schoonmaken, anders eet je zijn maaginhoud, en dan eet je poep.'

Deze ingrediënten en meer vind je in Lekker Fred, waaruit wij drie exclusieve recepten wisten te ronselen.


Freddy's favoriete restaurants en chefs


A' Piscaria Mercato del Pesce

'De oude vismarkt in Catania op Sicilië is heel gaaf. Daar heb je allemaal oude mannetjes met sigaren, zonder tanden, die echt net alle vis uit de zee hebben gevist. En dan geven ze nog ff zo’n tik op zo’n inktvis en dan beweegt-ie. Daaromheen heb je allemaal restaurantjes. En daar kun je al mijn favoriete ingrediënten ook eten.'

Joris Bijdendijk

'Mijn favoriete chef is Joris Bijdendijk. Omdat hij zo experimenteel is en heel veel kennis van ingrediënten heeft. En allemaal nieuwe dingen uitprobeert en opzet. Dat hij zichzelf ook hard maakt voor de Nederlandse keuken. De smaken van hem vind ik ook super. Ik kan ook wel met ‘m lachen.'

Vinkeles

'Op de Keizersgracht zit Vinkeles. Dennis Kuipers, dat is echt een goede kok. Daar klopt gewoon alles. Ik vind het fijn als je bij zo’n superkok komt, dat alles dan van A tot Z klopt qua smaak. Dat is bij hem wel het meeste van alle koks, vind ik. Ik ga ook wel een keer met hem koken, maar ik zeg de hele tijd af. Hij is ook heel aardig.'


Lekker Fred - Freddy Tratlehner


Lekker Fred
Lekker Fred

LEKKER FRED BESTELLEN

Freddy Tratlehner over zijn kookboek: 'Het boek is best wel voor iedereen. Ook als je niet van koken houdt, staan er leuke verhaaltjes in. En heel mooie foto’s. Ik heb bij elke foto een andere outfit aan. En er staan goede gerechten in die ik lekker vind en ik hoop andere mensen ook. Sommige gerechten zijn heel simpel, voor andere moet je de tijd nemen. Er een dag voor inplannen en er dingen voor bestellen.'

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips & Tools