Dit is de gouden tip bij vegan bakken volgens een pro

We spraken Dosia Brewer over haar nieuwste kookboek Dosia bakt Vegan.

vegan-bosvruchtenplaatkoek
Dosia Brewer

Een veganistisch bakboek maken als je de roomboter normaliter tegen de muren hebt plakken. Een uitdaging? Vraag het Dosia Brewer en je weet het: een uitdaging. We spraken de kookboekenschrijfster over haar nieuwste boek en ontfutselden haar gouden tip.

Waarom maakte je dit boek?

‘Je kunt op zo veel plekken prima veganistisch eten, maar als het dessert komt, dan is het meestal een teleurstelling. Dadels, banaan, noten, telkens hetzelfde liedje. Maar vegan hoeft helemaal niet gezond te zijn. Er zijn steeds meer mensen eten veganistisch omdat het duurzaam is. Dan hoef je dus niet terug te vallen op gezonde ingrediënten.’

Was het moeilijk om een heel vegan boek te maken?

‘Ja. Om eerlijk te zijn heb ik, zeker in het begin, een hoop weg moeten gooien. Totaal niet duurzaam dus. Maar ik begon, zoals vele mensen, met het namaken van oude recepten die gebaseerd zijn op dierlijke ingrediënten. Volg je een recept, dan is vegan bakken niet moeilijk. Bak je zelf, dan moet je anders nadenken.’

Wat is je gouden tip bij vegan bakken?

‘Probeer niets letterlijk te vervangen. Je moet opnieuw nadenken. We zijn gewend aan de smaak van ei, boter en zuivel. Probeer geen roombotercake na te maken, want dat wordt niet hetzelfde. Hoe krijg je iets voor elkaar? Hoe krijgt je iets luchtig, hoe laat je iets rijzen? Kijk naar de eigenschappen van ingrediënten.’

‘Er zijn vervangers voor alles te vinden in de supermarkt tegenwoordig. Maar een eivervanger uit de winkel is een letterlijk nagemaakt ei: kurkuma voor de kleur, bindmiddel, verdikkingsmiddel, iets dat het laat rijzen. Maar als je bakt, heb je vaak maar één of twee eigenschappen van een ei nodig. Zo kun je ei in een baksel dus ook vervangen door bijvoorbeeld chia of appelmoes en wat bakpoeder.’

Heb je nog meer tips voor beginnende vegan bakkers?

‘Je moet goed naar smaken kijken. Die basissmaak van die roombotercake, die mis je. Daarom moet je andere smaken extra aanzetten. Extra citroen erin, extra chocolade. Verder is veganistisch bakken niet zo anders. Koken is een kunst, bakken is een wetenschap. Het is niet moeilijker, je moet alleen je denkpatroon loslaten. Je oude gedachten opzij zetten.’

vegan-bakken
Dosia Brewer

Je koopt Dosia bakt Vegan hier.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips & Tools