6 Veelgehoorde voedselmythes ontkracht

Tried and tested: hacks die wel én hacks die niet werken.

baking soda, lemon, mustard powder and bamboo brushes against household chemicals products over blue background top view copy space flat lay effective and safe house cleaning
jchizheGetty Images

Niemand is vies van een viral hack die tijd of geld bespaart. Maar op het wereldwijde web dwalen zoveel adviezen rond, dat het kaf moeilijk van het koren te scheiden is. Gelukkig wijden onze Good Housekeeping-collega's aan de overkant van het Kanaal hun leven aan het uittesten van dit soort beweringen. Dus ben je op zoek naar tips die wél werken, of wil je weten welke dat niet doen, dan ben je hier aan het goede adres.

De hacks die niet werken...

Aardappels bij appels opbergen

Er wordt weleens beweerd dat ethyleengas dat geproduceerd wordt door appels, voorkomt dat aardappelen uitlopen. In de praktijk blijkt het echter anders; de geteste aardappelen liepen uit en verouderden zoals ze altijd doen.

Hoe het wel moet: De enige manier om uitlopers te voorkomen, is door ze op een koele, donkere plek te bewaren waar geen vocht bij komt. Een keukenkastje is dus beter dan de koelkast.

Slabladeren bewaren in vershoudfolie

Bladeren sla uitspreiden over papier en inpakken in vershoudfolie zou voorkomen dat ze zompig worden. In de realiteit worden ze inderdaad niet zompig, maar drogen ze wel uit op die manier.

Hoe het wel moet: Houd zuurstof zoveel mogelijk bij verse sla vandaan. Dat kan in de originele verpakking, of in een luchtdicht ziplockzakje.

Rodewijnvlekken verwijderen met zout

De meestvoorkomende mythe van allemaal. Zout absorbeert vloeistof, dus wordt gedacht dat het ook wijn opneemt. Dat klopt, alleen blijft de donkerrode kleur wél permanent in de stof zitten.

Hoe het wel moet: Gebruik het liefst een schoonmaakproduct dat bedoeld is voor vlekken van rode wijn.

Nooit alcohol invriezen

We zijn dol op de vriezer om voedselverspilling mee tegen te gaan, maar niet alles kan erin. Over alcohol wordt altijd gezegd dat je het niet in moet vriezen. Alhoewel dit waar is voor gedistilleerde drank - het alcoholpercentage gaat omlaag in extreem lage temperaturen - kun je wijnrestjes heus invriezen.

Hoe het wel moet: Schenk wijn in een ijsblokjesvorm en vries deze in. Doe ze in je wijnglas om wijn te koelen zonder te verdunnen, of gooi ze in sauzen en stoofpotten.

En de hacks die wél werken…

Groenten invriezen voordat ze over datum zijn

Laat je niet verleiden om groenten rauw in te vriezen, gezien invriezen de enzymen niet weerhoudt van vervallen en je groentes alsnog vergaan. Schil en kook ze daarom liever eerst, giet ze af en blus ze af in een bak ijswater. Laat ze uitlekken, dep ze droog en vries ze verdeeld in handige porties in.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Azijn en citroen als schoonmaakmiddel zijn geen mythes. Ze zijn niet alleen vanwege het gemak en de lage prijs een populaire keuze, maar doen ook hun werk. De hoge zuurgraad is ideaal voor het verwijderen van vet en viezigheid in de keuken. Ook handig: gebruik baking soda om je keuken schoon te maken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Hacks