9 simpele manieren om fruit en groente langer vers te houden

Geld besparen terwijl je voedsel van de prullenbak redt.

directly above shot of fresh organic vegetables in basket on table at farmers market
MaskotGetty Images

Een verlepte zak sla onderin de groentela, vergeten groenten die niet groen horen te zijn en jonge kaas die verdacht veel op roquefort begint te lijken. Allen rampscenario's waar we geen andere oplossing voor hebben dan de prullenbak.

Ook hier geldt weer: voorkomen is beter dan genezen. Met deze simpele tips blijft je eten langer vers, belandt er minder bij het vuilnis én merk je het effect daarvan op je portemonnee.

1. Sla vers houden

Je kunt sla in een zak langer bewaren door de blaadjes te verplaatsen naar een schaal of bewaarbakje. Leg er wat keukenpapier op en pak het zo strak mogelijk in met vershoudfolie om zo veel mogelijk lucht buiten te houden. Dit helpt om de sla knapperig te houden en voorkomt dat de blaadjes verleppen in de koelkast.

Heb je een krop sla gekocht, haal de bladeren dan los en laat ze een aantal uren weken in een kom koud water. Spoel af, schud het water eraf (of gebruik een slacentrifuge) en verspreid de bladeren over een schone mousseline of theedoek voordat je deze oprolt. Stop het geheel in een grote, luchtdichte bewaarbak en bewaar deze in de koelkast. Je bewaart de sla zo niet alleen een stuk langer, maar hebt ook altijd gewassen sla bij de hand voor een snelle salade.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

2. Hak en vries in

Snijd uien en bosuien op en vries ze in een leeg waterflesje of hersluitbaar zakje in. Zodra ze ingevroren zijn, hoef je enkel een deel uit de verpakking te schudden, om de rest weer terug in de vriezer te stoppen. Cher Loh, schoolhoofd bij de Good Housekeeping Institute Cookery School raadt aan: 'Blancheer andere soorten groenten kort en dompel ze in koud water voor je ze invriest.'

3. Groene vaasjes

Wikkel vochtig papier om de onderkant van verse asperges of kruiden of zet ze rechtop in een glas met een klein laagje water. Dit houdt ze gehydrateerd en vertraagt het verwelkingsproces.

4. Kruiden in of uit de koelkast

Volgens Loh kun je 'zachte kruiden zoals peterselie, koriander, dille, munt en basilicum op kamertemperatuur bewaard worden in een glas met een laagje water.' Hak restjes van kruiden fijn en stop ze in een ijsblokjesvorm die je tevens vult met water. De ingevroren blokjes kun je direct in een gerecht gebruiken.

Harde kruiden zoals rozemarijn, tijm, salie en bieslook blijven langer goed in de koelkast - wikkel ze in droog keukenpapier en verpak in vershoudpapier, een luchtdicht bakje of hersluitbaar zakje.

5. Bessen bewaren

Cher's top tip voor bessen: 'Was de bessen in een verdund azijnbadje (één deel azijn tegenover drie delen water) en laat ze volledig drogen op keukenpapier. Doe ze in een bakje bekleed met keukenpapier en laat de deksel lichtjes open om vocht te kunnen laten ontsnappen. Azijn verlaagt de pH-waarde op de buitenkant van de bessen en helpt om bacteriën en schimmelvorming te minimaliseren.'

Artikel gaat verder onder de video.

Yummy: zo maak je de lekkerste smoothie met 3 soorten bessen

6. Geef ze ruimte

Bewaar fruit en groente nooit samen. Veel fruitsoorten, zoals bijvoorbeeld bananen, avocado en perzik, produceren ethyleengas, dat zich gedraagt als een rijpingshormoon en het rijpingsproces van omliggende producten versnelt.

7. Op het aanrecht

Avocado's, tomaten, mango's, meloenen, appels en peren rijpen door als je ze op het aanrecht laat liggen. Fruit als druiven, citrus en bessen verslechteren daar alleen maar en horen in de koelkast.

8. Rijpen en koelen

Laat steenfruit zoals nectarines en mango eerst rijpen in een fruitschaal, om ze vervolgens te verplaatsen naar de koelkast zodra ze zacht genoeg zijn om te eten. Op die manier bewaar je ze langer.

9. Snij voorzichtig

Gesneden fruit en groente wordt sneller zacht en vergaat zelfs snel als je 't in de koelkast bewaart. Bescherm gesneden groen daarom tegen zuurstof, het liefst met herbruikbare bijenwasdoekjes, die flexibel genoeg zijn om een luchtdichte verpakking te vormen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Hacks