Hét geheime ingrediënt voor perfect gegrild vlees of vis

Nooit meer gescheurde visfilets of te gare biefstuk.

mayonaise-vlees-vis-marinade
Shannon M. LutmanGetty Images

Perfecte stukken vis of vlees bakken? Zoek niet verder. De allerbeste marinade vind je gewoon in de koelkast. Met dit ingrediënt krijgen je etenswaren een krokant, bruin grill-randje, zónder dat het aan pan blijft vastplakken of de boel te gaar wordt.

Aangekoekte vis en doorbakken biefstuk

Menig kok herkent de frustratie wanneer een stuk vis niet in zijn geheel van de pan af komt en in pieterpeuterige stukken op het bord belandt. Balen, daar gaat je mooie gerecht. Ook het bakken van vlees gaat niet altijd over rozen. Dungesneden stukken vlees worden al snel te gaar, omdat we ze mooi bruin willen hebben. Maar treur niet langer. We hebben het ultieme ingrediënt gevonden dat beide problemen voor eens en altijd oplost.

Mayonaise

Yes, mayonaise. Heus niet alleen om je friet in te dippen, want vanaf nu het eerste waar je naar grijpt als je een biefstuk bakt. We geven toe: het smeren van een flinke klodder mayo over een rauw stuk vlees of vis klinkt misschien niet heel culinair. Maar voor een bruin, knapperig randje zorgt het wel. Ook ben je voorgoed af van het probleem van aangekoekte stukken vis.

Waarom mayonaise?

De frietsaus bestaat uit drie ingrediënten: vet, water en eiwit. Wanneer mayonaise aan het vleesoppervlak aan het bakken is, verdampt het water. Hierdoor blijft een dunne laag vet en een dunne laag eiwit achter. En deze kunnen maar al te goed samen werken. Er ontstaat een maillairdreactie, die ervoor zorgt dat een stuk vlees sneller bruin kleurt, zonder dat-ie te gaar wordt. Ook voorkomt het vette laagje dat het vlees of de vis aanbakt.

Magic mayo

Mogen we mayonaise voortaan magisch noemen? Want het is voor heel meer goed. Neem zoete marinades: deze hebben de neiging te verbranden zodra je het vlees grilt. Een dot mayonaise door je marinade en je lost het probleem op in een handomdraai. De suiker wordt verdund en het vlees krijgt een extra laag van vet en eiwitten. Je grilt het het zo heet als je wilt, zonder verbrandingsgevaar. Je kunt de mayo ook gebruiken bij andere marinades zoals chimichurri, currypasta's, barbecue- en teriyakisauzen. Bij zowel vis, vlees als groenten.

Mayonaise heeft nog meer in petto: voor de perfecte tosti smeer je het op de buitenkant van je brood, voor je 'm onder de grill legt. Een knapperige tosti met een gouden korst is wat je te wachten staat. Mayonaise bruint een stuk beter dan boter, geloof ons.

Tot slot is mayonaise een olie-vervanger. Het levert al het vet wat de pan nodig heeft, zonder aan te bakken. Dus extra olie bij het bakken van je gemarineerde stuk vlees of vis is niet meer nodig. Dat zijn wel heel veel vliegen in één klap. Enfin, genoeg mayo-geklets. Nu mag jij het proberen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kooktips