Eerste hulp bij bakken: zelf poedersuiker maken

Voor wie geen zin heeft in een retourtje supermarkt.

zelf poedersuiker maken
Ulrike Krasemann / EyeEmGetty Images

Pannenkoeken voor diner, maar geen poedersuiker in huis? Geen reden om een sprint te trekken naar de plaatselijke buurtsuper. Je maakt 't namelijk supersnel zelf, met suiker naar keuze. Rietsuiker, ahornsuiker of toch liever de kokosbloessemvariant? Het is jouw suikerfeestje.

Poedersuiker maken

Poedersuiker is zo'n product wat er gewoon altijd is, wellicht omdat je zo'n bus zelden opmaakt. Maar het kan eens voorkomen dat je halverwege een recept bent en erachter komt dat het poederige spul in je voorraadkast ontbreekt. Niet getreurd. Het goede nieuws is dat je poedersuiker zelf kunt maken, van kristalsuiker in vrijwel iedere vorm. En dat ook nog eens in welgeteld dertig seconden. Én goedkoper dan in de winkel.

Zien: deze suikerkoekjes maak je met slechts 3 ingrediënten

Welke suiker is geschikt?

Als je kristalsuiker gebruikt, kun je elke soort gebruiken. Riet-, ahorn- of kokosbloesemsuiker. Bruine suiker is minder geschikt, omdat het iets te plakkerig is.

Poedersuiker uit de supermarkt wordt vaak gemaakt van overbewerkte witte suiker, waaraan lage kwaliteit maïzena is toegevoegd. Een voordeel van het zoete poeder zelf maken, is dat je zelf de keuze maakt welke soort suiker je gebruikt. Zo kun je dus ook voor ongeraffineerde soorten kiezen.

Zetmeel als toevoeging

Ook is het helemaal aan jou of je zetmeel, zoals maïzena of arrowroot, wilt toevoegen of niet. Gebruik je het poeder als garnering bij een dessert? Dan kun je het zetmeel gerust overslaan. Maak je een batch om in je voorraadkast op te slaan? Voeg dan wel zetmeel toe om het vochtvrij te houden.

Recept voor poedersuiker

Wat heb je nodig?

 • Krachtige keukenmachine of blender
 • 1 kopje kristalsuiker naar keuze
 • Eventueel 1 eetlepel zetmeel

  Bereiding

  Doe alles in de blender en mix voor 30 seconden op hoge snelheid. Voor fijn, donzig poeder gebruik je een machine met een krachtige motor. Breng de poedersuiker vervolgens over in een luchtdichte opslagcontainer. Zo gepiept.

  Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Kooktips