Vegan kaas: veganistische kaasvervangers van parmezaan tot kaassaus

Om de kaasdrempel voor vegans iets kleiner te maken.

vegan kaasvervangers
Mint ImagesGetty Images

Een makkie is ‘t: vegetarisch eten. Vooral met die vleesvervangers in overvloed. Maar die kaasdrempel... poeh, daar lijken we een stuk meer moeite mee te hebben. We genieten in volle teugen van kilo’s parmezaan over risotto en gesmolten kazen door de fondue. De romige eigenschappen van kaas lijken onvervangbaar. Maar dat ís dus niet zo. Dit zijn trucs die een kaasachtige draai geven aan je gerechten, zonder kaas toe te voegen.

Tahin kaassaus

Tahin is met z'n romigheid en hartige smaak een prima vervanger voor kaas. Breng op smaak met citroensap, knoflookpoeder, zout en peper. Voeg er wat kurkuma aan toe voor die vertrouwde, gele kleur. Smeer het op een met groente belegde tosti, gebruik het door pastasauzen of eet het als dip bij nacho’s. Toegegeven: die volle kaassmaak die we gewend zijn, herkennen we in tahin-pasta niet precíes terug. Maar wedden dat je kaas-cravings minder worden?

Vegan kaas van edelgistvlokken

Voor veganisten is dit een gouwe ouwe. En terecht, want edelgistvlokken komen verdacht dicht in de buurt bij de smaak van kaas. Edelgistvlokken hebben een hartige, kaas- en nootachtige smaak. Je kunt 't op álles kwijt: strooi het over popcorn, pizza’s, door salades of gebruik het om veganistische pastasauzen op smaak te brengen. Als een soort vegan parmezaan.

Ook fijn: edelgistvlokken zijn een goede bron van B-vitamines (inclusief B12), eiwitten, foliumzuur en zink. Altijd handig, die voedingsstoffen. Zeker voor de rasechte veganisten onder ons.

Kaassaus met cashew en macadamia

Het geheime wapen van een veganistische kaassaus: noten. En dan hebben we 't vooral over de cashew en macadamia. Wanneer je ze mengt tot een gladde pasta voor een kaasachtige saus, zorgen ze voor een romige consistentie. Daarnaast kunnen de noten ook de basis zijn voor een veganistische notenkaas. We voelen een kaas-experiment aankomen.

Tofu als vervanger voor roomkaas

Cream cheese op je brood? Waarom ook niet. Gebruik 350 gram gewone tofu als vervanger van kwark of ricotta, breng op smaak met twee eetlepels citroensap, twee eetlepels appelazijn, twee handjes geweekte cashews, twee theelepels edelgistvlokken, een theelepel suiker, een snuf zout, et voilà. Ook goed om te weten: in veel recepten kun je ricotta met tofu vervangen. Van dips tot taartrecepten.

Arrowrootpoeder voor romige sauzen

Om je kaassauzen nóg romiger te maken is daar arrowrootpoeder. Het witte poeder helpt sauzen dikker te maken, en zorgt daarmee voor een meer kaasachtige en romige consistentie. Kijk, daar hebben we het over.

Veganistische kaas uit de supermarkt

Smeltkazen, strooikazen en soms zelfs oude kaas. Met een beetje geluk heeft je buurtsuper ze in ’t schap. Dus trek vooral een sprint. Soms heb je er gewoon behoefte aan. Snappen wij. De keuze in inmiddels reuze.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Hacks