Natuurlijke schoonmaakmiddelen: onverwachts poetsen met eten

Met dit eten kun je zilver en koper poetsen, krassen wegwerken, kalk en roest verwijderen en geurtjes uit kleding halen.

natuurlijk-schoonmaakmiddel-eten
Scott D. HaddowGetty Images

Je doorsnee schoonmaakmiddel komt misschien uit een fles, maar denk de volgende keer dat je een vlek verwijdert eens out-of-the-(schoonmaak)box. Deze voedingsmiddelen, gewoon gevonden in je keuken- en koelkast, helpen je huis opfrissen. Want naast eten, kun je met hiermee ook een hoop andere, nuttige dingen doen.

Ketchup: koper poetsen

Ja, je leest het goed. Ketchup en koper gaan heel goed samen. Tijd om die koperen theepot op te poetsen? Vergeet duur schoonmaakmiddel en haal gewoon een goedkope fles ketchup uit de buurtsuper. Smeer je koperen object in met ketchup en laat het een paar minuten staan. De ketchupzuren lossen de doffe laag van het koper op.

Wrijf de ketchup er vervolgens af met een doek en spoel af met warm water. Even laten drogen en je koperen theepot is weer als nieuw. Werkt écht.

Wodka: kleding opfrissen

Wodka is een goede manier om vieze geurtjes uit kleding te verwijderen. Ideaal als je niet te vaak wilt wassen om de levensduur van kleding te verlengen. Giet de wodka in een lege spuitfles, hang je favoriete bloes op en spuit erop los. Terwijl je de kleding bespat met wodka, verzamelt de alcohol de geurstoffen die zich vastklampen aan de stof. Wanneer de alcohol vervolgens in de lucht verdampt, neemt het de onaangename luchtjes met zich mee.

Let wel op, gebruik alleen pure wodka: water vermindert namelijk de geurverwijderende kracht van alcohol. En het mooiste van dit alles? Die goedkope fles van tussen je drankvoorraad werkt prima. Dus bewaar de dure variant maar voor het volgende nachtelijk festijn.

Artikel gaat verder onder de video

Meer schoonmaaktips voor de keuken vind je hier

Walnoot: krassen wegwerken op hout

Walnoten zijn een goede manier om krassen op houten meubels weg te werken. Kraak de walnoot en wrijf het vlees over de kras. De natuurlijke oliën die vrijkomen maken het beschadigde hout donkerder en verbergen de krassen. Polijst vervolgens met een schone, zachte doek en herhaal dit tot het bekraste gebied weer zo veel mogelijk samenvalt met de rest van het hout.

Azijn: kalkaanslag, tegels en ruiten

Niet zo onverwacht, maar wel onmisbaar in het rijtje. We zijn namelijk groot fan van azijn in ons schoonmaakarsenaal. Kalkaanslag in je douche, vuile tegels of ruiten waardoor je niet meer kunt zien: het spul is goed voor alles. Meng aan met water en schrob de boel schoon.

Ook je vaatwasser is waarschijnlijk wel toe aan een schoonmaakbeurt: giet wat azijn in het reservoir en laat 'm draaien. En wist je dat je de waterkoker eigenlijk iedere maand zou moeten ontkalken? Vul de waterkoker met gelijke delen azijn en water en breng het water aan de kook. Spoel daarna goed uit - eventueel met extra kokend water zónder azijn - en klaar is Kees.

Bananenschil: zilverpoets

Zilver schoonmaken? Daarvoor gebruik je de bananenschil. Doe een aantal schillen in een blender met een klein beetje water. Meng tot de substantie glad is, et voilà: je natuurlijke zilverpoets is klaar voor gebruik. Wrijf het mengsel met een doek op het zilverwaar en laat het geheel even intrekken. Was daarna het bananenmengsel eraf en je zilver zal weer glanzen als vanouds.

Cola: de wc, roest en vuile tegels

Niet langer alleen een koolzuurhoudend drankje: graag introduceren we cola opnieuw als je nieuwe schoonmaakmiddel. Ooit cola gemorst op de vloer en toen gerealiseerd dat het best eens wat schoonmaakpotentie zou kunnen bezitten? Wij wel. Giet een beetje cola op je vuile tegels en in de voegen, laat het een paar minuten intrekken en aan de boen. Vergeet niet om de boel daarna nog even schoon te spoelen met zeep, want: plakgevaar.

Daarnaast kun je messen of ander keukengerei dat verroest is, schoon krijgen door het een nachtje te weken in cola. De volgende dag kun je het roest er zo vanaf borstelen. En tot slot: ook in de wc schijnt het drankje wonderen verrichten. Gooi een blikje leeg in je toilet en laat het een uur intrekken. Voor het beste resultaat kun je de cola het best een nachtje laten weken. De zuren zullen de kalkresten in de pot verwijderen. Spoel 'm door en de losgekomen kalkresten worden met het water weggespoeld.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Hacks