Het briljante geheim voor next level havermoutpap

Deze truc is té eenvoudig om niet te gebruiken.

havermout-roosteren
Arx0ntGetty Images

Havermout voor ontbijt is een gouwe ouwe: het is goedkoop, gaat lang mee en je kunt het zo bijzonder maken als je zelf wilt. De laatste jaren zijn er veel interessante manieren bijgekomen om je havermout te optimaliseren. Denk aan kruiden, yoghurt of hartige toppings. Maar wist je dat de beste upgrade van je dagelijkse portie pap, eigenlijk al in het spel komt vóórdat de haver gaar is? En het is geen ingrediënt.

Gratis upgrade

Het kost je niets. Er is namelijk niets anders nodig dan haver en geen andere gekke ongein. Het upgraden van je haverontbijt doe je heel makkelijk door... de havermout te roosteren! Dit zorgt ervoor dat de haver een zoetere, nootachtige smaak krijgt. Ook wordt hij bij het koken niet té gaar: het graan blijft intact en krijgt meer textuur. Benieuwd naar hoe je dit übereenvoudige recept zelf maakt?

Havermout roosteren

Het roosteren van haver is geen raketwetenschap. Sterker nog, je hebt eigenlijk ook geen oven of andere pan nodig. De haver kun je rechtstreeks toevoegen aan hetzelfde pannetje waar je later de havermoutpap in maakt. Lekker makkelijk.

Elke vorm van haver – gesneden, heel of gerold – is bruikbaar. Voeg de haver toe aan een pan en roer tot het lichtbruin kleurt. Tip: je kúnt een beetje boter smelten in een pan voordat je de haver erin gooit, maar dit hoeft niet.

Voeg daarna de gewenste vloeistof, zoals amandel- of havermelk toe, breng op smaak zoals je dat normaal zou doen, et voilà! Je hebt beter smakende havermout nog voordat je de toppings hebt toegevoegd.

    Uit de oven

    Je kunt de geroosterde havermout ook in grote hoeveelheden maken, zodat je het altijd bij de hand hebt en je tijd bespaart in de ochtend. Doe dit door een gelijke laag haver op een grote bakplaat in de oven te bakken op 175 graden. Bak voor tien minuten óf totdat de haver lichtbruin kleurt. Een andere optie die net zo goed werkt, is om een grotere pan te gebruiken en de haver continu om te roeren totdat het de gewenste kleur krijgt.

    Zodra het is afgekoeld, bewaar je geroosterde haver het best op een koele plek in een luchtdichte container. Of je gebruikt het meteen in je ochtendmaal. Geroosterde havermout erbij, wij blij.

    Bron: TheKitchn.com

    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Hacks