Wetenschappelijk bewezen: dit is de snelste manier om wijn te koelen

De beste technieken voor iedere warmewijnsituatie.

Wine with Citrus Flavour
MarkSwallowGetty Images

Wij mogen dan fans zijn van eten en alles wat er mee te maken heeft, het brengt soms de grootste frustraties met zich mee. Vlees, dat er eeuwig over doet om te ontdooien, avocado’s die altijd of te zacht of te hard zijn. En misschien wel de meest frustrerende: wijn die niet op tijd koud wordt. Om iedereen deze pijnlijke situatie te besparen zijn wij op onderzoek uitgegaan. En daarbij sprong de wetenschap ons te hulp.

1 à 2 glazen wijn

Volgens twee professoren van het New Yorkse Barnard College zijn er een aantal technieken om wijn snel te koelen. Eén of twee glazen wijn koelen is het makkelijkst. Hiervoor hoeft je namelijk alleen maar de glazen te vullen met wijn, plasticfolie over de bovenkant te doen en in de koelkast te zetten. Omdat de glazen een stuk dunner zijn dan een fles, zal de wijn sneller afkoelen. Na twintig minuten drink je samen met een vriend, vriendin of - waarom niet - helemaal alleen lekker koele glazen wijn.

3 tot 5 glazen snel koelen

Deze techniek vereist iets meer moeite, maar je kunt er wel grotere hoeveelheden wijn mee koelen. Vul een glas met wijn, om af te meten hoeveel je nodig hebt, en giet de inhoud vervolgens in een plastic zakje. Zorg ervoor dat je dit goed afsluit. Deze stap herhaal je voor het aantal glazen wijn dat je wilt koelen. Verzamel alle zakjes wijn en dompel ze voor twee minuten onder in ijswater. Je kunt de wijn daarna gewoon weer teruggieten in de glazen, serveren, en niemand die iets heeft gemerkt van je wijnfiasco.

Flessen

Voor het koelen van een aantal flessen wijn heb je twee dingen nodig: ijs en een grote kom, emmer of bak. De snelste manier om flessen wijn te koelen is namelijk door ze onder te dompelen in ijswater. Het dus belangrijk dat de flessen helemaal in de bak passen. Vul de bak voor tweederde met ijs, de rest met water en je flessen zijn binnen vijftien minuten koud. Wil je de labels op de flessen beschermen? Pak ze dan in met plasticfolie voordat je ze in het water onderdompelt.

Bron: Bon Appétit

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Hacks