Dit is de gouden tip tegen gekristalliseerde honing

Met deze magische truc verandert die suikerklont zo weer in siroop.

image
Getty Images

Even niet opletten en het is gebeurd: je hele pot honing zit vol suikerkristallen. Vervelend en totaal niet handig. Weggooien dan maar? Nee nooit! Je kunt je honing makkelijk redden met deze gouden tips.

Oneindig houdbaar

Je leest het goed, honing is oneindig houdbaar. Dit komt door de hoge concentratie aan suiker en de lage hoeveelheid vocht. Dankzij de kleine hoeveelheid water kan de honing niet door bacteriën en gisten worden aangetast. Mits je de honing goed bewaart, kun je de tht-datum dus gewoon negeren, zelf als-ie kristalliseert.

Versuikerd

Versuikerde honing is een natuurlijk verschijnsel. De kristallisatie is simpel gezegd de laatste stap in de ontwikkeling van het product. Hoe snel deze fase aanbreekt heeft te maken met verschillende factoren. Ten eerste heeft de concentratie glucose invloed op dit proces. Hoe hoger die is, hoe sneller de honing kristalliseert. In dat geval sta je helaas machteloos. Echter zijn er factoren die je wél zelf kunt bedwingen om versuikerde honing tegen te gaan.

Honing bewaren

Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ leren we je graag hoe je honing kunt bewaren zonder dat het kristalliseert. Hoe hoger het vochtpercentage van de honing, hoe sneller de boel dus versuikert. En aangezien honing vocht uit de lucht onttrekt, moet je ervoor zorgen dat je de dop stevig op de pot schroeft om vochtige honing te voorkomen. Zit-ie er strak op? Zet je honing dan op een donkere, droge plaats met een stabiele kamertemperatuur. Je keukenkast bijvoorbeeld. Want schommelingen in de temperatuur zorgen - ook weer - voor een versuikerde massa.

Magnetron

Zit je alsnog met één grote suikerklont, dan kun je dit oplossen door de honing te verwarmen. Ondanks dat het vaak wordt getipt, raden we het gebruik van de magnetron af. Door de extreme hitte verliest de stroop veel gezonde enzymen. En dat is - zacht uitgedrukt - best zonde.

Honing vloeibaar maken

Wil je niet dat de goede eigenschappen van de honing verdwijnen? Zet de pot dan zonder dop in een pan met warm (niet kokend) water. Hierdoor warmt de siroop geleidelijk op en wordt hij niet té heet. Geen zin in dat gedoe? Zet je pot dan een paar dagen op de verwarming. Binnen de kortste keren is je honing vloeibaar en kan hij weer jaren mee. Als-ie tegen die tijd niet op is natuurlijk.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Hacks