IJspret: zo maak je zelf frisse fruitijsjes

Het lekkerste ijs-op-stok maak je zelf, óók zonder ijsvorm.

ijs-maken
Getty Images

Met dit aanhoudende lekkere weer kunnen we wel een beetje verkoeling gebruiken, en dan wel het liefst op een hoorn of stokje. Dat je voor de laatste variant van ijs het huis helemaal niet hoeft te verlaten, is met die hitte mooi meegenomen. Met de volgende recepten voor fruitijsjes maak je die namelijk heel gemakkelijk thuis, met óf zonder die speciale ijsvormen.

IJsvormpjes maken

Voordat je een beetje verkoeling voor jezelf kunt creëren, begin je met een belangrijke basis: de ijsvorm. Daarbij is de makkelijkste optie de kant-en-klare variant. Die komen in allerlei soorten en maten, van calippo tot ijslolly. Voor iedereen die de vormen niet in huis heeft is er een simpele vervanging: (plastic)bekers, vershoudfolie en kleine lepels. De bekers vul je eerst met de ingrediënten voor je ijsje. Daarna span je over de bovenkant van de beker vershoudfolie. De achterkant van de lepel steek je door het folie in de beker. Zo blijf hij goed rechtop staan.

Aardbei-basilicum fruitijsjes

Dat aardbei en basilicum een gouden combinatie zijn, proefde je misschien al eerder in dit water met een smaakje. Ook in dit ijsje geeft het kruidige van de basilicum en het zoete van aardbei z'n smaak goed af. Halveer de eerst de aardbeien, pluk blaadjes basilicum en doe ze in een blender. Vervolgens kun je kiezen: voeg extra water toe voor een waterijsje, of (plantaardige) yoghurt voor een smoothie op een stokje.

IJskoffie-ijs

Zelfs met dit warme weer zijn er nog mensen die koste wat kost koffie willen. Die kunnen in de rij gaan staan voor een peperdure iced latte van koffiezaak op de hoek, maar een goedkope ijsvariant is een veel betere optie. Zet hiervoor eerst een sterke pot koffie. Voeg hieraan op smaak een melksoort naar keuze toe, zoals amandelmelk. Dit mengsel giet je vervolgens in de ijsvorm. Voor iets zoetere ijsjes kun je nog honing of suiker toevoegen.

Strawberry cheesecake

De zomer vier je met taart op een stokje. Dat je daarvoor niet hoeft te bakken is ook fijn, want we blijven het liefst ver mogelijk bij die hete oven vandaan. Voor dit ijsje mix je eerst yoghurt met een paar lepeltjes honing, zodat de yoghurt wat zoeter wordt. Hiervan giet je vervolgens een beetje in je ijsvorm. Bovenop dit laagje yoghurt doe je stukjes aardbei en muesli en daarop giet je weer wat van het yoghurtmengsel. Ga zo laagje voor laagje door tot de vorm vol is, en dan kunnen de ijsjes in de vriezer.

Kokos-mango fruitijsjes

Voor fruitijs met een tropisch tintje gebruik je kokoswater. Dat water doet het goed met bijna alle soorten fruit, maar wij vinden ‘m het lekkerst met mango. Snij een mango in stukken en gooi deze samen met een flinke scheut kokoswater in de blender. Deze mix doe je vervolgens in de ijsvorm en vries je in. Voor een romiger ijsje kun je naast mango en kokoswater ook nog banaan toevoegen.

Virgin mojito

Aan cocktails shaken gaan we niet beginnen, daar is het veel te warm voor. Je kunt het een stuk rustiger aan doen met dit recept voor een virgin mojito-ijsje, hij bestaat namelijk maar uit vier ingrediënten. Doe water, limoensap, blaadjes munt en een beetje honing in de blender en mix alles goed door elkaar. Dit mengsel giet je vervolgens in je ijsvormpjes. Even goed laten invriezen en santé!

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips & Tools