Latin swing in eigen land: de beste Zuid-Amerikaanse restaurants

Of het nu gaat om Argentijnse empanadas of ceviche uit Peru: elk land heeft zijn specialiteit. We gingen in eigen land op zoek naar de lekkerste authentiek Zuid-Amerikaanse restaurants. En wat een succes was dat. 

gerelateerd
Op je sloffen: tips in slowfoodstad Turijn
Zonnig dagje vrij? 5x de beste ijsboerderij
11x favoriete strandtenten door heel Nederland
Baires Empanadas, via Facebook

Tekst: Pauline Egge

De taqueria met kleurige letters op de muur is hard op weg de nieuwe burgerbar te worden. En had niemand een paar jaar terug nog van ceviche gehoord, nu staat het bij elk zichzelf respecterend restaurant op het menu. Churros als zoet dessert, Cubaanse rum voor de ideale cocktail, de beste koffiebonen uit Colombia: het is intussen haast gemeengoed in ons land. Maar waar moeten we zijn voor de beste vertaling van Zuid-Amerika in Nederland? Hiermee kom je een heel eind.

6x Mexicaanse taco-klassiekers om te proberen >

Alfredo’s, Rotterdam

Mexicaanse taqueria 
Alfredo's is geen karikatuur van de Mexicaanse taqueria, maar een moderne versie met maar liefst vijf verschillende ruimtes. Bar Azul biedt cocktails uit het continent. La Calle heeft taco’s. Op de eerste verdieping, in El Piso Alto, kun je overdag wat studeren of werken en ’s avonds dineren. De leukste plek is La Cocina. Daar zit je midden in de keuken. Er is zelfs een tuin met palmbomen – de Garden – waar van alles gebeurt. Alfredo’s zit in de design- en architectuurhotspot Het Industriegebouw, vlak bij de Pannekoekstraat.
> Alfredo's, Goudsesingel 204, Rotterdam

Calle Ocho, Amsterdam

Tequila- en rumbar 
De Escobar – naar ’s werelds beroemdste drugsbaron – is een inmiddels mythische cocktail. Je krijgt hem bij Calle Ocho met een rietje en wat poedersuiker erbij, op een spiegelend plateautje, bij wijze van ‘lijntje’. Grappig en erg Instagrammable, ook. Tequila en rum staan hier in hoog aanzien. Uitbaters Thomas Forster en Oscar Steginga leerden het vak bij de Amsterdamse Fabulous Shaker Boys en besloten na een trip naar Cuba dat er een eigen cocktailbar moest komen – waar je overigens ook fantastisch kunt eten: neem de ceviche, die is meesterlijk. Je kunt hier op de Albert Cuyp vrolijk tot diep in de nacht blijven hangen. Net als in Calle Ocho in Miami, de hoofdstraat van Little Havana.
> Calle Ocho, Albert Cuypstraat 226, Amsterdam

Salmuera, Amsterdam

Mezcaleria & Argentijns vlees
Hier aan de Rozengracht in Amsterdam draait het vooral om Argentijns vlees, met lechon – een speenvarken dat zeven uur wordt geroosterd – als de signature dish. Maar ook de ceviche laten we bij Salmuera niet aan ons voorbijgaan. Er staan diverse soorten op het menu, van klassieke zeebaars tot octopus, met elke week een nieuwe special. De cocktailkaart laat met het grootste aanbod mezcales aan deze kant van de Atlantische Oceaan voor de liefhebber ook weinig tot niets te wensen over.
> Salmuera, Rozengracht 106A, Amsterdam

Wist je dat Salmuera ook een klein broertje heeft? >

Churros & Sweets, Rotterdam

Churros
Ze hebben hun oorsprong in Spanje, maar churros worden al lang all over Zuid-Amerika gegeten. Je kunt ze misschien vergelijken met onze oliebol, het is gefrituurd deeg, maar dan meestal in een langwerpige vorm. Churros worden gegeten bij het ontbijt, vaak met gesmolten chocolade om ze in te dopen. In Peru, Colombia en Venezuela struikel jeover de straatverkopers. Zeker tijdens de feestdagen. Bij ons vind je ze in de Markthal in Rotterdam, bij Churros & Sweets.
> Churros & Sweets, Ds. Jan Scharpstraat 298, Rotterdam

Barbèq, Den Haag

Braziliaans
Barbèq is niet groot, wel erg Braziliaans. Van de gele stoeltjes op het terras tot de achtergrondmuziek, thuisstad São Paolo van de baas is duidelijk voelbaar. Op het menu: kleine gerechtjes om te delen, zoals rissole de carne (vleeskroketjes) en dadinhos de tapioca (gefrituurde kaasblokjes in een jasje van tapioca), maar ook verse vis en steak. En natuurlijk sluit je hier als zoetekauw de avond af met pave doce de leite, een laagjestaart met romige karamel van gecondenseerde melk.
> Barbèq, Torenstraat 79, Den Haag

4x Mexicaans restaurant Amsterdam: hier eet je de lekkerste taco's! >

Ceviche y Maas, Rotterdam

Peruaanse ceviche
Het Deliplein in Rotterdam is een plek waar gastronomie centraal staat. Je vindt er CEO Baas van het Vlees, het Thaise restaurant Deli Bird en ook Ceviche y Maas: het enige Peruaanse restaurant van Rotterdam, vooral bekend om zijn ceviches. Zeebaars, garnalen, koningsvis, ze weten er raad mee. Net als met pisco: de nationale drank van Peru, die hier wordt verwerkt in cocktails als de Peruvian Paloma of de Piscojito, de ‘Mojito van Peru’.
> Ceviche y Maas, Delistraat 2, Rotterdam

Baires Empanadas, Amsterdam

Argentijnse empanadas
Twee vrienden met een liefde voor Argentinië en de empanada (letterlijk: ‘in deeg verpakt’) openden om de hoek van de Amsterdamse Hallen Baires Empanadas. Rond het middag- uur rijden hier bezorgdiensten af en aan. Iedereen lijkt met een empanada te willen lunchen. De warme deegpakketjes worden in de oven gebakken en zijn gevuld met kip, vlees of iets lekkers vegetarisch: Floresta, met feta en spinazie, is bijna net zo lekker als Caballito, met geitenkaas, dadels en gegrilde groenten. Het interieur is een plaatje: hoge plafonds, veel ramen, een open keuken en een zeer jaloersmakende tegelvloer. 
Baires Empanadas, Bilderdijkkade 25, Amsterdam

5x Mexicaanse gerechten die je geproefd moet hebben >

Kua, Den Haag

Mexicaans
De directe buren van Barbèq. Bij Kua is het rommelig en knus met een kleurrijke bar vol tequilaflessen. Spaanstalige muziek klinkt op de achtergrond. De eigenaar hier komt uit Mexico en doet niets liever dan zijn gasten een authentiek Mexicaans avondje serveren. Gevulde gefrituurde jalapeños, enmoladas, taco’s, enchiladas, noem het en hij heeft het.
> Kua, Torenstraat 77, Den Haag

À La Plancha, Rotterdam

Vis in de open lucht
Wie weleens in Zuid-Amerika is geweest, heeft ze vast gezien, de mannen die op vuur visjes staan te roosteren. De geur, de smaak: het geeft je het ultieme zomergevoel. Bij À La Plancha aan de Maas kom je direct weer in die zomerse stemming. Want ja, met een gegrild visje aan het water en een glas witte wijn erbij heb je ons ‘at hello’. À La Plancha ligt op een ponton in de Maas aan de kant van het Noordereiland, dus je hebt ook nog een prachtig uitzicht over de skyline van Rotterdam.
À La Plancha, Maaskade 74, Rotterdam

San Blas, Overveen

Droomeiland in Panama
Naar Zuid-Amerika kun je ook voor een zonvakantie. In Panama liggen de paradijselijke San Blas-eilanden – google ze maar niet: je krijgt er spijt van. Maar gelukkig hebben wij Overveen. Daar kun je dat droomeilandgevoel in eigen land ervaren. Bij strandkantine San Blas – in een fijn modern houten paviljoen – moet je het meeste er zelf bij denken, maar een zonnige dag strand hier afsluiten met een berg tortillachips met guacamole of de plato del dia is geen straf.
> San Blas, Zeeweg 84, Overveen

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO