Nieuw! Deze restaurants zijn onlangs geopend in Amsterdam >
CLAMATO
Het inspirerende Clamato in Parijs bestaat al een tijdje. Het is een favoriete plek voor vis. De kwaliteit is hoog en de prijs is schappelijk. Het is een soort café, maar dan met volwassen, profesioneel eten.
> 80 Rue de Charonne, Parijs
FÄVIKEN
Fäviken in Zweden is een absolute aanrader. Vooral als je wil sparen en gek wil doen. Het is wel moeilijk om te reserveren. Het eten is simpel, maar héél erg goed. Een stukje kingcrab, bijvoorbeeld, met beurre noissette. That’s it. Iets waar we heel gelukkig van worden.
> Fäviken 216, Järpen, Zweden
HEDONE
Gastheer Pieters mooiste beleving was bij het Londense Hedone. Het is een klein en sympatiek restaurant op het hoogste niveau. En ook meteen de moeilijkste om binnen te komen. Heel welgesteld Londen wil er eten. Amsterdammers klagen soms over lastige reserveringen... Probeer het hier maar eens!
> Chiswick High Road 301-303, Londen
L’AIR DU TEMPS
Op zondagochtend rij je om 10.00 uur weg en om 13.00 uur zit je te lunchen bij L’air du Temps vlakbij Brussel. De Zuid-Koreaanse chef combineert de Franse keuken met de Zuid-Koreaanse. Pieter: We aten een keer de risotto met eendenleversaus. Die was, bewust, te hoog op smaak. Als je alleen de saus at was het te zout. Maar bij het gerechten schonken ze een stokoude sherry. De sherry op zich was erg wrang, maar in combinatie met de saus was het een geweldige balans. Dat is het allerhoogste niveau.’
> Rue de la Croix Monet 2, Namen, België
DER HEIMAT
Der heimat in Frankfurt is een ster op het gebied van gastvrijheid. Het is fijn als je je welkom voelt. De eigenaar is een fantastische sympatieke man en weet alles van Duitse wijn. Daar haalden we ook een beetje inspiratie vandaan voor Scheepskameel.
> Berliner Str. 70, Frankfurt
CLOWN BAR
Deze populaire wijnbar in Parijs serveert de mooiste Franse vin naturels, in combinatie met gerechten van Japanse chefs.
> 114 Rue Amelot, Parijs
MAREA
Ooit bezochten we met een New Yorkse vriend 16 restaurants in 3,5 dag. De pasta met beenmerg en octopus bij Marea blijft voor altijd op ons netvlies.
> 240 Central Park S, New York
SIPHON
Een all time favorite is Siphon in Dammen. Dit restaurant heft de mooiste bordeauxwijnen ter wereld. Daar zouden ze in New York een moord voor doen. Je moet met een goede intentie naar een restaurant gaan. Sommige mensen gaan met eenzelfde verwachting op pad en raken teleurgesteld. Bij Siphon is bijvoorbeeld het eten prima, je eet er de beste gebakken paling ter wereld, maar het is niet complex. De wijnkaart daarentegen wel.
> Damse Vaart-Oost 1, Damme, België
VIVA M’BOMMA
Voor de liefhebbers: Viva M’Bomma is een goeie op het gebied van orgaanvlees.
> Vlaamsesteenweg 17, Brussel
VAN DOBBEN
Van een broodje Van Dobben kunnen we zo intens genieten. Dat is het leuke van eten: je kunt van de kleinste dingen plezier hebben. Het hoeft niet allemaal onbetaalbaar te zijn.
> Dobben’s Eetsalon, Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9, Amsterdam
MANFREDS
Bij Manfreds in Kopenhagen, het nonchalante zusje van restaurant Relae, aten we de beste steak tartare.
> Jægersborggade 40, Kopenhagen
ULIASSI
Uliassi, vlakbij Pisa, heeft twee sterren. Bij Uliassi werken mensen uit het dorp. Je hebt dus mensen uit de omgeving aan je tafel. Pieter: ‘Ik hou van dat bourgondische aspect. En je drinkt van een van de mooiste champagnekaarten ter wereld.’
> Banchina di levante 6, Senigallia, Italië
Meer lezen? Dit zijn de favoriete restaurants van de chefs bij BREDA en Guts & Glory >