J'adore! 8x de beste patissiers van Parijs

Les meilleures pâtisseries voor de beste millefeuilles, soezen of 'gewoon' chocolade, maar ook Syrisch snoepgoed en matchamacarons in de stad die onlosmakelijk verbonden is met de banketbakkerij.

beste-patissiers-van-parijs
Pierre HerméGetty Images

Het is een haast onmogelijke missie: het vinden van de beste patisserieën in Parijs. Voor wie eens verder wil kijken dan de macarons van Ladurée gingen we op gebakjacht in de stad van de liefde. Tien pâtisseries parisiennes die een bezoek waard zijn.

1. Café & Pâtisserie Michalak

Christophe Michalak verdiende zijn sporen bij Alain Ducasse au Plaza Athénée in Parijs. Hij verliet het driesterrenrestaurant om zich te kunnen focussen op zijn eigen patisserie, waar er inmiddels vijf van zijn in de Franse hoofdstad. Sla bij Michalak vooral de clafoutis met framboos en rozen niet over, of ga voor een masterclass in de ecole van de charmante patissier.
> Café Michalak & Ecole masterclass, 60 rue du Faubourg Poissonniere, 10e arondissement, Parijs

2. Pierre Hermé

De boutique aan de Champs Elysées die Pierre Hermé deelt met L'Occitane is op zichzelf al een bezoek waard. In de snoepwinkel komt zowel snoepkont als beautyliefhebber aan zijn trekken en ook het oog van de interieurfanaat wordt gestreeld. De macarons van Pierre Hermé zijn wereldberoemd en in de vitrines ligt een aanbod aan Frans gebak zoals je 't niet eerder hebt gezien. Ook leuk: de patissier ontwikkelde samen met L'Occitane drie parfums met subtiele geurtonen en combinaties zoals je ze in een macaron terug zou kunnen vinden. Wandel je de deur uit met én als een gebakje.
> Pierre Hermé, 86 avenue des Champs-Elysées, 8e arondissement, Parijs

beste-patissiers-parijs
Sophie van der Meer

Michalak & Pierre Hermé

3. Le Meurice Cédric Grolet

Wellicht gaat er al direct een belletje rinkelen bij de naam; Cédric Grolet is dankzij zijn enorme Instagram-aanhang bekend tot ver buiten de grenzen van Frankrijk. En terecht; deze patissier is een ware taartenkunstenaar. Grolet is executive chef patisserie bij tweesterrenrestaurant Le Meurice, dat in hetzelfde hotelpand huist als zijn onlangs geopende winkel. Aldaar bereidt hij samen met zijn team zijn beroemde gebakjes die eruitzien als het fruit waarvan ze zijn gemaakt en verschillende Franse klassiekers naar eigen interpretatie.
> Le Meurice Cédric Grolet, 6 rue de Castiglione, 1e arondissement, Parijs

4. Jacques Genin

Het gebak van Jacques Genin weerspiegelen de patissier zelf: traditioneel, vriendelijk en zonder teveel poespas. Maar vergis je niet, want stop je zo'n vrolijk werkje in je mond, dan merk je dat het allesbehalve doorsnee is. Genin heeft twee patisserieën in Parijs, wat een bewuste keuze is. In de winkels wordt namelijk alles met de hand gedaan, tot aan het verpakken van de karamel toe. Alles onder toezicht van de patissier zelf, die op en neer pendelt tussen de twee locaties om de kwaliteit hoog te houden.
> Jacques Genin, 133 Rue de Turenne, 3e arondissement, Parijs

5. Yann Couvreur

Patissier Yann Couvreur deed ervaring op in verschillende goede restaurants en paleizen alvorens hij zijn eigen winkel opende. Inmiddels heeft hij er drie, waarvan er één in het hart van de bruisende wijk Le Marais zit. In het piepkleine zaakje is plek voor een paar man, een hoop gebak en een compacte keuken waarin alles vers bereid wordt. Je vindt er klassiek Frans gebak, maar wel met een frisse twist. Denk bijvoorbeeld aan een net even hoekigere eclair met kokos, of een aardbeientaartje met basilicum.
> Yann Couvreur, 23 bis rue des Rosiers, 4e arondissement, Parijs

6. Maison Aleph

Bij het fotogenieke Maison Aleph doen ze het even helemaal anders. De van oorsprong Syrische eigenaresse en patissier Myriam Sabet bereidt hapklare gebakjes met Franse technieken, maar wel in oosterse smaken. Bijzonder zijn de nestjes van kataifideeg met - of zonder - dot room en vulling naar keuze: oranjebloesem, jasmijn, pistache of sumak, bijvoorbeeld. Of probeer er het huisgemaakte ijs in smaken als roos of abrikoos-sesamzaad.
> Maison Aleph, 20 Rue de la Verrerie, 4e arondissement, Parijs

beste-patissiers-parijs
Sophie van der Meer

Yann Couvreur & Maison Aleph

7. Sadaharu Aoki

Nog een vreemde eend in de bijt. De Japanse Sadaharu Aoki verhuisde in de jaren negentig naar Europa, waar hij ervaring opdeed in Franse en Zwitserse restaurants. Vele jaren later heeft Aoki winkels in Parijs, maar ook in zijn geboortestad Tokyo. De patissier past Franse technieken toe op Japanse ingrediënten - en dat is handig als je van matcha, macarons en minimalistisch maar smaakvol gebak houdt. Proeven: de Tokyo macaron yaki, een chocolademacaron verstopt in warm wafeldeeg met matcha.
> Sadaharu Aoki, 35 Rue de Vaugirard, 6e arondissement, Parijs

8. Sitron

Vooruit, een gluten- en lactosevrije macaron is zo gemaakt, maar in de traditionele banketbakkerij dansen zowel de gluten als de lactose op tafel. Bij Sitron vind je echter vrijwel niets van dat terug onder de toonbank. De doorsnee bloem heeft er plaatsgemaakt voor bloem van rijst en mais en met allergieën of intoleranties voor bijvoorbeeld lactose wordt rekening gehouden. Flan, tarte au citron, millefeuille, you name it, Sitron heeft 't speciaal voor de gevoelige magen.
> Sitron, 15 Rue Marie Stuart, 2e arondissement, Parijs

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Where chefs eat