Dit zijn de favoriete restaurants van de chef van d’Ouwe Smisse

In het Zeeuwse Zonnemaire vind je het biologische proeflokaal van Evert van Dilst. Hij kookt hier met seizoensgebonden streekproducten, is aangesloten bij Euro-Toques en Slow Food en gaat zelf ook graag uit eten. Waar precies? We onthullen zijn favorieten.

favoriete-restaurants-van-de-chef
d'Ouwe Smisse

Nobelhart & Schmutzig

Dit sterrenrestaurant in Berlijn heeft niets te maken met witte gesteven tafellakens en knipmessende obers. Het is een rauw restaurant in de wijk Kreuzberg, waar je alleen lokaal geproduceerde ingrediënten eet. En dan ook echt lokaal. Dat betekent dus geen peper, geen kaneel, geen tonijn, geen vanille of chocolade. Maar vooral planten en kruiden uit Berlijn en omstreken, want vis en vlees spelen de tweede viool. Het meest vernieuwende gerecht dat ik hier at, was gemaakt van laagjes meiraap en het gegaarde witte gedeelte van buikspek. Heel bijzonder en lekker.
> Nobelhartundschmutzig, Friedrichstraße 218, Berlijn

Alexander's Restaurant

Wat dichter bij huis is Het Hof van Alexander. Ook daar wordt gekookt met streekproducten. Mijn favoriete gerecht is langzaam gegaard buikspek van de varkens die op Schouwen-Duivenland worden gehouden. De wijnkaart bestaat vooral uit biologische wijnen en er is een uitgebreide bierkaart met Zeeuws, Nederlands, Belgisch en Duits bier. Mocht je willen blijven slapen kan dat ook. In de oude boerderij kun je een hotelkamer reserveren.
> Alexander's Restaurant, Slikweg 7, Kerkwerve

Ballymaloe House

Lang geleden werd ik eerste bij de kookwedstrijd Young Chef of the Year. Daarmee won ik een maand stagelopen in het Ballymaloe House in Ierland. Dat is een restaurant, kookschool en hotel met een boerenbedrijf eromheen. Je eet er Ierse gerechten met groenten en fruit uit de moestuin of vlees van het eigen vee. Zo maakte ik kennis met echt lokaal eten. Wat ik daar geleerd heb en nog steeds toepas in mijn eigen keuken is de opmaak van gerechten. Zonder opsmuk, een beetje een boerse manier van het bord opmaken. Ik hou ervan.
> Ballymaloe, Shanagarry, Midleton, County Cork

Tu’gether

Mocht je je ooit in Sopot bevinden, een kustplaats aan de Poolse Rivièra, ga dan hier eten. Het is een modern restaurant met een Europese kaart en ze koken er goed. Ik at er een bijzonder gerechtje met kalkoenlever. In Nederland wordt dit bijna niet gegeten, maar het is net als kippenlever een alternatief als je geen ganzenlever wilt gebruiken.
> Tu’gether, Grunwaldzka 65, Sopot, Polen

Moeders bij de markt

Duurzame vis eet je bij Moeders bij de Markt in Brouwershaven. Hier streeft men ernaar zoveel mogelijk bijvangst te serveren van regionale vissoorten. De vis wordt dagelijks vers aangevoerd en is zo duurzaam mogelijk gevangen. Je kunt verschillende hapjes eten of een menu en er is een uitgebreide wijnkaart voor de liefhebber.
> Moeders bij de Markt, Markt 31, Brouwershaven

Hier moet je zijn in Zeeuws-Vlaanderen >

Michel Louws in de Timmerfabriek

Chef-kok Michel Louws kookte over de hele wereld in sterrenrestaurants en komt al een aantal jaar in de zomer terug naar zijn Zeeuwse geboortegrond. Hij kookt dan in een pop-up restaurant in de Timmerfabriek, een voormalige fabriek waar tegenwoordig evenementen plaatsvinden. Michel Louws woont de rest van het jaar in Nieuw-Zeeland, daar zou ik hem ook wel eens willen opzoeken. Tot die tijd ga ik gewoon naar Vlissingen.
> Timmerfabriek Vlissingen, Koningsweg 37, Vlissingen

Tekst: Floor Beckers

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Where chefs eat