Nobelhart & Schmutzig
Dit sterrenrestaurant in Berlijn heeft niets te maken met witte gesteven tafellakens en knipmessende obers. Het is een rauw restaurant in de wijk Kreuzberg, waar je alleen lokaal geproduceerde ingrediënten eet. En dan ook echt lokaal. Dat betekent dus geen peper, geen kaneel, geen tonijn, geen vanille of chocolade. Maar vooral planten en kruiden uit Berlijn en omstreken, want vis en vlees spelen de tweede viool. Het meest vernieuwende gerecht dat ik hier at, was gemaakt van laagjes meiraap en het gegaarde witte gedeelte van buikspek. Heel bijzonder en lekker.
> Nobelhartundschmutzig, Friedrichstraße 218, Berlijn
Alexander's Restaurant
Wat dichter bij huis is Het Hof van Alexander. Ook daar wordt gekookt met streekproducten. Mijn favoriete gerecht is langzaam gegaard buikspek van de varkens die op Schouwen-Duivenland worden gehouden. De wijnkaart bestaat vooral uit biologische wijnen en er is een uitgebreide bierkaart met Zeeuws, Nederlands, Belgisch en Duits bier. Mocht je willen blijven slapen kan dat ook. In de oude boerderij kun je een hotelkamer reserveren.
> Alexander's Restaurant, Slikweg 7, Kerkwerve
Ballymaloe House
Lang geleden werd ik eerste bij de kookwedstrijd Young Chef of the Year. Daarmee won ik een maand stagelopen in het Ballymaloe House in Ierland. Dat is een restaurant, kookschool en hotel met een boerenbedrijf eromheen. Je eet er Ierse gerechten met groenten en fruit uit de moestuin of vlees van het eigen vee. Zo maakte ik kennis met echt lokaal eten. Wat ik daar geleerd heb en nog steeds toepas in mijn eigen keuken is de opmaak van gerechten. Zonder opsmuk, een beetje een boerse manier van het bord opmaken. Ik hou ervan.
> Ballymaloe, Shanagarry, Midleton, County Cork
Tu’gether
Mocht je je ooit in Sopot bevinden, een kustplaats aan de Poolse Rivièra, ga dan hier eten. Het is een modern restaurant met een Europese kaart en ze koken er goed. Ik at er een bijzonder gerechtje met kalkoenlever. In Nederland wordt dit bijna niet gegeten, maar het is net als kippenlever een alternatief als je geen ganzenlever wilt gebruiken.
> Tu’gether, Grunwaldzka 65, Sopot, Polen
Moeders bij de markt
Duurzame vis eet je bij Moeders bij de Markt in Brouwershaven. Hier streeft men ernaar zoveel mogelijk bijvangst te serveren van regionale vissoorten. De vis wordt dagelijks vers aangevoerd en is zo duurzaam mogelijk gevangen. Je kunt verschillende hapjes eten of een menu en er is een uitgebreide wijnkaart voor de liefhebber.
> Moeders bij de Markt, Markt 31, Brouwershaven
Hier moet je zijn in Zeeuws-Vlaanderen >
Michel Louws in de Timmerfabriek
Chef-kok Michel Louws kookte over de hele wereld in sterrenrestaurants en komt al een aantal jaar in de zomer terug naar zijn Zeeuwse geboortegrond. Hij kookt dan in een pop-up restaurant in de Timmerfabriek, een voormalige fabriek waar tegenwoordig evenementen plaatsvinden. Michel Louws woont de rest van het jaar in Nieuw-Zeeland, daar zou ik hem ook wel eens willen opzoeken. Tot die tijd ga ik gewoon naar Vlissingen.
> Timmerfabriek Vlissingen, Koningsweg 37, Vlissingen
Tekst: Floor Beckers