Op je sloffen: tips in slowfoodstad Turijn

Turijn is een van de leukste Italiaanse steden voor een citytrip die helemaal in het teken staat van slow food. En ook in het ommeland gaat het er ontspannen aan toe.

gerelateerd
Zonnig dagje vrij? 5x de beste ijsboerderij
11x favoriete strandtenten door heel Nederland
8x klassieke restaurants in Nederland, België en Frankrijk
Getty Images

Tekst: Elsbeth Grievink

Aan Turijn kleeft een imago van grauwe industrie stad. Milaan, dáár gaan de toeristen naartoe. En dat terwijl Turijn eigenlijk leuker is (en dat mag je niet doorvertellen), want minder opgepoetst en nog lekker zichzelf. Met een prachtig, barok centrum, waar je meanderend door de straten vanzelf op sfeervolle restaurants stuit, waar je voor weinig geld fantastisch kunt eten. Vraag een local om een tip en hij zal je antwoorden dat het niets uitmaakt waar je naartoe gaat. Slecht eten zal je namelijk gewoon niet overkomen.

Hotspots Rome! 31x leuke restaurants, bars, cafés en lekker ijs >

Monferrato

Maar als je aandringt, zal hij wellicht met Monferrato komen. Een traditioneel restaurant in de wijk Borgo Po, waar klassiekers als in barolo gestoofd konijn op zijn best bereid worden. Reserveer bijtijds, zéker als het mooi weer is, om een tafeltje te bemachtigen op het sfeervolle patiootje.
Restaurant Monferrato, Via Monferrato 6, Turijn

Caffe della Basilica

In het gebied achter de Porta Palatina wemelt het van de sfeervolle plekjes. Caffe della Basilica is een goede keuze als je veel verschillende dingen wil proeven, want
hier maken ze met liefde een combinatie van meerdere voorgerechten voor je. De pannekoekjes van gegratineerde bieten met spinazie en ricotta wil je zeker proeven.
Caffe della Basilica, Via della Basilica, 3b, Turijn

Foodtrip Tel Aviv? Eet als een local bij deze hotspots >

Host

Voor simpel maar goed ga je naar Host. Ze serveren hier een smaakvolle tajarin (een smalle, platte sliertpasta uit de streek) met ragout, en ook de salade met venkel, sinaasappel en zwarte olijven mag je niet missen. En de tiramisu van het huis trouwens ook niet.
> Café bistrot Host, Via Porta Palatina 13, Turijn

Eataly

Souvenirs meenemen voor thuis? Bezoek Eataly, een voormalige vermoutfabriek turned food heaven. In deze ‘supermarkt’ shop je al Piemontes fnest. En het mooiste is dat tussen de schappen vol pestootjes en hazelnootchocolade barretjes zijn ingericht waar je kunt proeven. Waardoor je jezelf eigenlijk al vrij snel terugvindt achter een
bord charcuterie en alweer een glas Nebbiolo. Prima! 
Eataly, Via Nizza 230/14, Turijn

Hotspots! 5x de tofste bars en restaurants van Berlijn >

 

Osteria del Boccondivino

Maar ja, ga in een willekeurig ander restaurant naar binnen en je zult ook lekker eten. De échte tip van dit artikel is: huur een auto. Als het even kan een van de Fabbrica Italiana Automobili Torino – Fiat. Want voor de echte slow food experience trek je het achterland in, naar het glooiende platteland van Piemonte. Zet koers richting Barolo, ga wijnproeven ín de wijngaarden, met een gids naar witte truffels zoeken in Alba en bezoek de geboorte grond van de slowfoodbeweging in Bra. Daar bevindt zich bovendien een gastronomische universiteit en kun je je bij plotseling opkomende vreselijke honger prima te rugtrekken op de binnenplaats van Osteria del Boccondivino.
Osteria del Boccondivino, Via Mendicità 14, Bra

Slapen: in stad of platteland

B&B Torino Crocetta

Francesca Benso reisde als kunst restaurateur de wereld over, tot ze verlangde naar een vaste standplaats en haar eigen B&B in het centrum van Turijn begon. Ze verhuurt drie kamers, waar je je meteen thuis voelt. Wees lief voor haar en ze deelt al haar geheime adresjes: bijvoorbeeld waar je de beste bicerin (een typisch Turijnse mokka) drinkt.
> B&B Torino Crocetta, Via Governolo 19, Turijn

Agriturismo La Toricella

Logeren tussen de wijngaarden, op steenworpafstand van plaatsen als Barolo, Bra en Alba, met uitzicht over glooiende wijngaarden. In het bijbehorende restaurant vind je alle lekkernijen uit de omgeving terug op je bord.
> Agriturismo La Toricella, Localita Sant’Anna 98, Turijn 

Wist je dat Turijn ook een ideale stad is voor vegans? >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO