ZOEK

6X Oogsttijd
Restaurants met eigen moestuin

Op z’n minst sinds maart zijn de tuinders onder ons maar druk geweest met hun moestuinen. De komende tijd plukken ze daar de vruchten van, als veel groenten en fruit tegelijkertijd rijp zijn. Schuif om de oogst te vieren aan bij een van deze zes restaurants met hun eigen moestuin of kas.

gerelateerd
De zon schijnt weer! Rotterdam Terrassen Top 24
Op naar Den Haag! 17x leuke strandtent in Scheveningen
Nieuwe restaurants in Utrecht! Dé hotspots van 2018
5 hotspots in Rome: uit eten in Pigneto

Restaurant Vermeer - O kijk! Fotografie

Bolenius

Villa Augustus

Gartine

Hertog Jan

De Kas
1 / 6

Restaurant Vermeer - Amsterdam

Met een beetje hulp van De Dakdokters heeft chefkok Christopher Naylor van Restaurant Vermeer (1 ster) in hotel NH Barbizon een moestuin in hartje Amsterdam opgezet. Waar daar in hemelsnaam plek voor is? Op het dakterras natuurlijk! Naast bijvoorbeeld sla, snijbiet en worteltjes, groeit er ook venkel. Maar daar blijft het niet bij: het restaurant heeft een eigen wormenhotel, en één verdieping lager vliegen de bijen rond. Bij het ontbijt wordt dan ook honingraat van eigen makelij geserveerd. In het restaurant worden spectaculaire gerechten zoals sappige knolselderij en bietjes uit een zoutkorst geserveerd, of ‘risotto’ van koolrabi. De gerechten worden gemaakt met eigen oogst en aangevuld met groenten van Wim Bijma.

Restaurant Vermeer, Prins Hendrikkade 59-72, Amsterdam

Een moestuin beginnen? Wij helpen je op weg >

Bolenius - Amsterdam

Midden op de Zuid-As ligt tussen de hoge kantoorgebouwen het moestuintje van restaurant Bolenius, waar chefkok en mede-eigenaar Luc Kusters zijn verse groenten oogst. De stijl van de gerechten wordt ‘New Amsterdam Kitchen’ genoemd. In de praktijk betekent dat er groenten en kruiden uit eigen tuin, lokale producten en ouderwetste kruiderijen gebruikt worden, maar natuurlijk wel in een modern jasje. Zelfs in de smakelijke toetjes weet Kusters nog groenten te verwerken. Ook niet verkeerd: Bolenius is uitgeroepen tot beste Nederlandse groenterestaurant van 2015.

Bolenius, George Gershwinlaan 30, Amsterdam

Koken met groente >

Villa Augustus - Dordrecht

In Dordrecht ligt het lieflijke Villa Augustus. Naast bosjes, bloementuinen en boomgaarden beschikt het restaurant over een moestuin en kassen, waar voor eigen gebruik wordt getuinierd.  

Villa Augustus, Oranjelaan 7, Dordrecht

Of je sla lust? Zie hier 5 adressen voor een gezonde hap >

Gartine - Amsterdam

Een redactiefavoriet sinds jaar en dag is het Amsterdamse Gartine, waar je geniet van een ontbijt, lunch, of afternoon tea met groenten en fruit uit de gigantische moestuin van eigenaren Kirsten en Willem-Jan in de Beemster.

Gartine, Taksteeg 7, Amsterdam

Zo maak je Gartines magische maanzaadtaart >

Hertog Jan, Zedelgem, België

Ook op de menukaart van het Belgische driesterrenrestaurant Hertog Jan nemen groenten een belangrijke plek in. En dat is een understatement, want eigenaren Gert en Joachim begonnen geen moestuin, maar kochten zelfs een eigen boerderij voor de productie van hun eigen producten.

Restaurant Hertog Jan, Loppemsestraat 52, Zedelgem, België

Zo kweek je zelf zoete aardappel, gember, knoflook en meer >

De Kas – Amsterdam

De naam van De Kas zegt het al: centraal bij dit restaurant staan de groenten en fruit uit de kassen. Het dagmenu wordt bepaald aan de hand van de oogst van de dag.

De Kas, Kamerlingh Onneslaan 3, Amsterdam

Moestuin beginnen? Deze boeken moet je hebben >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO