Nieuwe restaurants in Amsterdam – Ontdek dé hotspots van 2018

Ontbijt, lunch, borrel, diner? Bij deze nieuwkomers aten we in 2017 en hier moeten we zijn in 2018. 

gerelateerd
4 Amsterdamse hotspots in multiculti Osdorp
Fancy uit eten in New York
Dit zijn de 5 leukste kerstmarkten van Europa in 2018
Uit eten! Naar deze restaurants kun je toe met een grote groep
Bardak

Sta jij ergens het liefst al binnen wanneer de verf nog nat is? Dan is hebben we een lekker lijstje voor je. Deze splinternieuwe restaurants in Amsterdam zijn nu open, of openen hun deuren bíjna. 

Dit zijn de foodtrends voor 2018 >

Kluis

Overdag je nieuwe brunchspot in hartje centrum, 's avonds de plek voor een verrassend meergangendiner en fijne wijnen - én fijne sommelier. Kluis is geopend in het historische oude gebouw van de Amsterdamsche Bank aan de Haarlemmerstraat. En dat is na een frisse opknapbeurt behoorlijk authentiek gebleven, al ligt er tegenwoordig een wijnvoorraad in plaats van geld in de daadwerkelijke kluis.
> Kluis, Haarlemmerstraat 118, Amsterdam

Kit at 384 

Sushistudent Kit is terug en heeft een kamertje verovert in een chic hotel in de Negen Straatjes. De Thaise Kit Thanyakulsajja, die bekend werd door zijn steengoede sushirestaurant ín zijn studentenkamer, is afgestudeerd en kreeg van het hotel de kans om zijn eigen pop-uprestaurant te beginnen. Een beetje puik speurwerk vertelt je zo waar dat is, maar wij houden 't voor ons. Reserveren doe je door zijn Instagram in de gaten te houden: @kitat384. En daar bovenop te zitten, want oktober is vol, december is eindmaand. 

Cecconi's

Een weelderig interieur en porties waarbij je door de truffel de pasta niet meer ziet - laat staan het bord zelf. Veel meer hadden wij niet nodig om overtuigd te raken van het feit dat Cecconi's op de eetbucketlist moet. Het restaurant, wat de Noord-Italiaanse keuken voert, bevindt zich op de begane grond van het exclusieve Soho House. Maar jij mag er heus ook even meedoen zonder membership.
> Cecconi's, Spuistraat 210, Amsterdam

Taka Zoku Shou

Taka - die waar wij al sinds 2016 lyrisch over spreken - ging van de Wallen naar de JP Heije en daarna was het stil. Even dan. Want ondertussen is zijn eigen streetfood zaak open, Taka Zoku Shou, in het hart van de Jordaan. En daar staan zijn winning ramen en okonomiyaka gewoon weer op de kaart. 
> Taka Zoku Shou, Tweede Egelantiersdwarsstraat 9H, Amsterdam

Bar Parry

De Wijnwinkel bezorgde Balthazar's Keuken een liefdesbaby en hij heet Bar Parry. Die wijnwinkel verzorgt namelijk de wijnen voor de nieuwste aanwinst van de Jordaan: wijnbar Bar Parry. Van Balthazar's Keuken, zoals lange tijd op de afgeplakte ramen pronkte. Ondertussen is-ie open, en kun je er buiten voor wijn, ook voor kleine gerechten, kaas en charcuterie terecht.
> Bar Parry, Eerste Looiersdwarsstraat 15, Amsterdam

Café Cliché

Café Cliché is het nieuwe restaurant van Sidney Schutte. De chef van Librije's Zusje wil in zijn nieuwe brasserie zijn plezier in het koken overbrengen en op tafel zetten wat hij thuis zou doen. Simpel, maar smaakvol. En wat een sterrenchef simpel noemt... doe je thuis vast niet zo gauw. Schutte is overigens niet zelf degene die achter de pannen staat; David Baxter (voorheen La Rive, MADAM) is er de chef. 
Café Cliché, Middenweg 35, Amsterdam

Open sinds 2018

Bombarie

Stilletjes waren de breinen achter Roest een nieuw plan aan het bekokstoven, na het naar buiten brengen dat de geliefde zaak in Amsterdam-Oost de deuren zal sluiten na de zomer. Met verrassend weinig bombarie was daar Bombarie, het nieuwe concept van Roest en compagnons. Het café, restaurant slash cocktailbar huist in het historische Ontsmettingsgebouw aan de Oostelijke Handelskade. Op de kaart? Vega en vegan, om de carnivoor op andere gedachten te zetten. En cocktails dus. 
> Bombarie, Rietlandpark 373, Amsterdam

The Birdhouse 

The Birdhouse is een fijne plek pal tegenover Artis. Voor vogelspotten hoef je de straat niet eens over te steken; het is één grote vogelkooi inclusief flamingo’s. Eten doe je er enkel op toast en uit bowls, zoals deze zoetzure groentes, ramensoep en gefrituurde zalm. Early birds kunnen er al vanaf de vroege uurtjes terecht voor koffie en ontbijt, nachtdieren moeten helaas na diner en borrel toch echt wieberen.
> The Birdhouse, Plantage Middenlaan 46, Amsterdam

A post shared by ELLE Eten (@elleeten) on

Deze restaurants kregen dit jaar een Michelinster >

Bardak

Geen dakterras, maar een georganiseerde bende, als je je beste Hebreeuws ervoor zou raadplegen. Bardak is een nieuwe spot in de Pijp, waar alles Tel-Aviv ademt. Borrels met de anijsdrank Arak, bieren met een oosters tintje en streetfood op z'n Israëlisch, maar ook de klodders verf en street art op de muren. Het is de nieuwste telg in de TLV-group die eerder Bar Fisk al naar onze hoofdstad haalde. En alleen daar waren we al blij mee. 
> Bardak, Ferdinand Bolstraat 12, Amsterdam

Work in Progress

Waar 's avonds de jenever ruimschoots wordt weggetikt en het bier rijkelijk vloeit, wordt overdag voortaan gewoon gewerkt. De Kopstootbar is tegenwoordig namelijk tussen vijf en negen de ideale flexplek. Binnen airco, buiten terras, koffie en lunch aan je tafel geserveerd en ben je 't zat, dan kun je na werktijd gelijk door aan de borrel. Zo overleven we de zomer wel.
> Work in Progress, Marnixstraat 429, Amsterdam

Noorderschip 

De mannen achter Jajem, Kopstootbar en dus het bovenstaande WIP hebben het er maar druk mee. In het oude Veronica-schip aan de NDSM-werf openden ze Noorderschip, waar de klok volledig rond gaat - je kunt er eten, tot in de late uren dansen en zelfs deelnemen aan yogasessies. In het restaurant - open van donderdag tot en met zondag - staat geen enkel stuk vlees op de kaart, alleen maar groente en hier en daar een beetje vis. Op een zonnige donderdag eet je op het noorderterras, waarbij muziek, chef en grill mee worden verhuisd naar buiten. 
> Noorderschip, NDSM-pier 1, Amsterdam

Deze restaurants verdienden een Bib Gourmand >

Pompet

Hiep hoera! Na het sluiten van Dum Dum Palace aan de Zeedijk kwam er ook goed nieuws: dezelfde eigenaren hebben een nieuw restaurant in de Noorderparkbar geopend. Het restaurant met buitenbar in grote binnenplaats serveert de Franse keuken. Creatief collectief Hotmamahot, dat achter de horecazaak zit, is ook van plan jeu de boules en andere activiteiten te organiseren. 
Pompet, Floraparkweg, Amsterdam

Superette

De Drie Wijzen uit Oost - bekend van onder andere succesverhalen Bar Bukowski, Waterkant en Bar Botanique - zijn na een korte stilte terug met een nieuw concept. Superette is 'een kleurrijke bar, eetcafé en buurtsuper' op het Javaplein. In de praktijk gewoon een lekker buurtcafé, maar dan even wat meer bij de tijd.  
Superette, Javaplein 35, Amsterdam

Bar Alt

Restaurant Jacobsz en biermerk Two Chefs Brewing hebben de handen ineen geslagen voor een nieuw concept aan het Stadionplein. Bij Bar Alt willen ze het idee verwerpen dat bier alleen bij kip of vlees past en de gastronomische kunsten van Jacobsz combineren met craft beers. Met het schaamrood op de kaken moeten wij toegeven dat we nog niet langs zijn geweest, maar met zulke namen en alle positieve verhalen, staat-ie bovenaan ons lijstje.
> Bar Alt, Stadionplein 103, Amsterdam

Côte Wispe

Daar aan de 'kust' van de Amstel heeft tapasrestaurant Tapas de Arroyo plaats gemaakt voor een nieuwe zaak. Bij Côte Wispe kun je je dag vroeg beginnen met croissant en koffie of juist eindigen met een diner en borrel. Voor het realiseren van het concept kregen de eigenaresses de symphatie van het volk: de verbouwing werd mede mogelijk gemaakt door een crowdfundingactie. En daar komt wat voor terug: in het huiskamerrestaurant zullen geregeld evenementjes georganiseerd worden, zoals oesterslurpen en live muziek. Maar met een terras op deze plek heb je eigenlijk sowieso al een streepje voor.
> Côte Wispe, Weesperzijde 85, Amsterdam

Raighley & Ramsay

Onze favoriete wijnbar heeft een nieuwe vestiging in de Pijp en blijer had je ons niet kunnen maken - dichterbij huis had ondergetekende 'm niet kunnen wensen. Bij Raighley & Ramsay krijg je de keuze uit zo'n honderd open wijnen die je zelf mag uitkiezen. Met je credietpasje kies je een proefslok, een half glas of een heel. Een feest voor zowel wijnkenner als wijnweetniet. Momenteel zijn wij al die wijnen even voor je aan het voorproeven en kunnen we je zeggen dat ze tot nu toe zijn goedgekeurd. Hetzelfde geldt voor de kleine menukaart met happen of diner.
> Raighley & Ramsay, Van Woustraat 97, Amsterdam

Nomads

Eigenlijk is Nomads alleen al de moeite waard voor een bezoek vanwege het perfecte terras aan het water en het lekkere interieur. Maar ook het eten is er bijzonder. Om het halfjaar eet je bij Nomads een andere wereldkeuken. Momenteel is de beurt aan de Peruviaanse. En al lijkt de voorheen rondreizende pop-up met deze permanente vestiging uitgereisd, niets is minder waar: om de internationale kaart elke zes maanden samen te stellen, gaat er daadwerkelijk een chef op reis naar het land van keuze. 
Nomads, Oranje-Vrijstaatkade 55, Amsterdam 

Lees hier ons review van misschien wel het bijzonderste restaurant van 2018 >

Persijn

Vers uit de kas, rechtstreeks op je bord. Dat zoiets een succes is, bewees chef Luc Kusters al eerder bij Bolenius, en laat hij bij Persijn samen met chef Alexander Brouwer opnieuw zien. Bij Persijn in het Amstelkwartier eet je de nieuwe Hollandse keuken uit eigen high-tech circulaire kas op het dak, aangevuld met lokale producten. Die kas op 76 meter boven de stad beslaat tweehonderd vierkante meter en biedt niet alleen onderdak aan de groentes, maar ook aan de vissen die op je bord belanden. Not your ordinary groentetuin dus. 

Persijn, Amstelvlietstraat 2, Amsterdam

Juniper & Kin

Pal onder die broeikas hierboven vind je ook Juniper & Kin, waar dezelfde chefs de leiding hebben en dezelfde producten gebruikt worden als bij Persijn. Bij deze rooftop bar zijn de happen alleen wat kleiner en is er een medehoofdrol weggelegd voor lokale drank met wereldse recepten. 
Juniper & Kin, Amstelvlietstraat 2, Amsterdam

Maris Piper

De mannen en dame achter Breda, Guts & Glory en Pita waren alweer klaar voor de volgende stap hebben inmiddels hun nieuwste concept in de Pijp geopend. Dat het bij Maris Piper draait om comfort food, de zaak vernoemd is naar een aardappel en het een zaak in brasseriestijl wordt, zegt overigens niks. Laat je niet misleiden en verwacht bij Maris Piper vooral geen daghap, maar culinaire kunsten van hoog niveau - zo een waar je de portemonnee voor mag (en wilt) - omdraaien.
Maris Piper, Frans Halsstraat 76, Amsterdam

Arket café

Na maandenlang via de achterkant naar binnen gluren – vanaf onze bureaus kijken we precíes bij ARKET naar binnen – is de winkel morgen dan eindelijk open. En dat betekent niet alleen dat we ons modehart op kunnen halen bij de buren, maar we onze pauzes ook door kunnen brengen in het ARKET café. Je eet er op en top Scandinavisch (smørrebrød!), helemaal vegetarisch en enkel producten van hoge kwaliteit. En dat alles omringd door prachtig spul. Wij zijn fan hoor.
> ARKET, Koningsplein 20, Amsterdam

Yerba

Bij Yerba staan niet vlees en vis centraal, maar groentes. Chef Walter Marskamp - bekend van Wilde Zwijnen en Lotti's in The Hoxton - hanteert hier dus niet het kop-tot-staart-principe, maar werkt van root to seed. Dat betekent dat er haast niets in de prullenbak verdwijnt, zonder dat je als gast merkt dat je je wortel tot aan het bladgroen op hebt gegeten. Een stuk vis of vlees is slechts een suggestie op de kaart, maar kan op aanvraag dus wel. En dat stuk is zijn beurt ook weer hartstikke duurzaam. Zo zien we een restaurant graag.
> Yerba, Ruysdaelstraat 48, Amsterdam

Café Comodo

Het team achter Hendrix is met Café Comodo op de Zuid-Amerikaanse tour gegaan en serveert het lekkerste van het continent in hun nieuwe buurtcafé aan de Jan Pieter Heijestraat. Je bestelt je ceviche, pulpo of arepa's in een van de knusse hoekjes, maar inmiddels hebben wij ook ondervonden dat je er zelfs met zeven man aan de bar kunt aanschuiven voor een shared diner. Met tequila. 
> Café Comodo, Jan Pieter Heijstraat 110-112, Amsterdam

Spaarndammerbaut

Traveling circus BAUT opende onlangs wederom bijzondere locatie: De Magdalenakapel aan de Spaarndammerstraat. Een ander interieur, dezelfde kwaliteit en meer dan alleen eten. BovenBAUT, de bovenverdieping, leent zich namelijk als cultureel centrum. Je leest er hier meer over. 
BAUT, Spaarndammerstraat 460C, Amsterdam 

Ook nieuw: airhockeycafé PUCK in Amsterdam

Libertine Comptoir de Cuisine

Kom je weleens bij Libertine café café in de Wolvenstraat? Dan hebben we goed nieuws voor je: er is een Franse frère geboren luttele meters verderop. Bij Libertine Comptoir de Cuisine geen Italiaanse keuken, maar een Franse. Met toast in alle vormen en maten, dus ook heel veel French toast. Casper Reinders, de man achter Libertine en vele andere Amsterdamse horecazaken, is overigens op dreef: de derde Libertine, Libertine Petit Café is ook al in aanbouw aan de Noordermarkt en Reinders is ook met chef-kok Jaimie van Heije in zee gegaan voor het nieuwe Bumbu Kitchen in vijfsterrenhotel NH Collection Amsterdam Doelen.
> Libertine Comptoir de Cuisine, Berenstraat 22, Amsterdam

Bijna open in 2018

Kaap West

Op een landtong aan de Sloterplas komt restaurant Kaap West. Het restaurant wordt gerealiseerd naar duurzaam ontwerp en zal de Levantijnse keuken voeren - de keuken die zijn oorsprong vindt in Israël, Libanon, Palestina en Syrië.
> Kaap West, Sloterplas, Amsterdam 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO