Italiaans restaurant: 18x de allerbeste van Amsterdam

Buon Appetito!

italiaanse-restaurants-amsterdam
IncantoFacebook

Van Italiaanse lunchbroodjes tot uitgebreid klassiek Italiaans tafelen. Dit zijn de beste Italiaanse restaurants van Amsterdam.

Advertentie - Lees hieronder verder
Pianeta Terra
Pianeta Terra, via de website

Pianeta Terra zit in een rustig zijstraatje van de Herengracht, maar wat meer rumoer rondom dit Italiaanse restaurant zou het eigenlijk meer recht doen. Want wat kunnen ze hier koken, zeg! Dat doen ze met producten van kleine, lokale leveranciers - chef Fabrio Antonini is ambassadeur van de Slow Food Chefs Alliance die biodiversiteit over de hele wereld beschermt. Je kiest voor het menu van de dag, of als je wilt à la carte, van waddenoesters en fazantenborst met palmkool tot vegetarische gerechten.

> Pianeta Terra, Beulingstraat 7, Amsterdam-Centrum

Cucina Casalinga
italiaans-restaurant-cucina-casalinga 
Cucina Casalinga, via de website

Voor twintig, hooguit dertig man is er plek bij huiskamerrestaurant Cucina Casalinga. Die worden dan getrakteerd op onvervalste, pure gerechten uit de Mezzogiorno, Zuid-Italië. De Romaanse kok haalt veel zijn spullen hier ook vandaan: groenten, vruchten, bijzondere (schapen)kazen (probeer die vooral!) en de lekkerste hammen ever. De vis is bijna altijd wildvangst, en ze hebben voor de liefhebber zelfs paardenvlees. De kaart wisselt regelmatig. Maar, om een indruk te krijgen: pasta’s van het seizoen, mooie risotto’s (een specialiteit van de chef), een timbalo riso als secundi, superlekkere polentacake toe… Dat werk. En o ja, de bediening is buitengewoon attent.

> Cucina Casalinga, Stadionweg 271, Amsterdam-Zuid

Renato's Osteria
image

Ooit een pizzeria, nu maar liefst twee plús Osteria. Bij Renato's Osteria is het altijd druk en dat is niet voor niks. Naast de reguliere kaart staat er wekelijks een special op het menu. Tip: spring liever op het fietsje om aan te schuiven bij Renato's Osteria, in plaats van je te laten verleiden door de pizzabezorgservice. Daarmee kun je nog weleens van een koude kermis thuiskomen. Met koude pizza.

> Renato's Osteria, Van der Helstplein 17, Amsterdam

Toscanini
Toscanini

Bij deze fameuze Italiaan in de Jordaan eet je al jarenlang de lekkerste gerechten. Zomaar binnen lopen heeft hier geen zin, want elke avond is het volle bak. Voor € 57,50 per persoon krijgt de hele tafel een proeverij van zes gangen. A la carte eten is ook mogelijk.

> Toscanini, Lindengracht 75, Amsterdam, Jordaan

De lekkerste pizza's van Amsterdam eet je hier >

Restaurant Enoteca PepeNero
image

PepeNero is een ristorante waar de Italianen nogal over te spreken zijn. Hoe kan het ook anders; de zaak wordt gerund door Italianen, de vloer en de keuken bemand door hen. De vakjury van Italië Magazine benoemde de zaak in 2018 zelfs Restaurant van het jaar 2018. Verwacht een kaart vol klassiekers, en dan ook nog lekker uitgevoerd.

> PepeNero, Eerste Oosterparkstraat 3-5, Amsterdam

Koevoet
Koevoet

Dit Italiaanse restaurant is een begrip in Amsterdam. Ook daarbuiten weten liefhebbers van Italiaans eten Koevoet te vinden. In dit pand met een rijke geschiedenis, kookt chef Andrea alleen authentieke Zuid-Italiaanse gerechten.

> Koevoet, Lindenstraat 17, Amsterdam, Jordaan

Roberto’s
italiaans-restaurant-roberto
Roberto's, via de website

Wil je op sjiek gaan, dan ga je naar Roberto’s in het Hilton aan de Apollolaan. De authentieke Italiaanse keuken wordt op elegante wijze gepresenteerd. Denk aan: risotto en ravioli, maar ook costolette d’Agnello scottaditto (lamsrack), tournedos rossini en melanzane alla pugliese. Roberto heeft met enige regelmaat de halve Italiaanse ambassade over de vloer en laat je graag zien wat écht Italiaans erfgoed is.

> Roberto’s, Apollolaan 138, Amsterdam-Zuid

Fa. Pekelhaaring
Fa. Pekelhaaring

Firma Pekelhaaring zal het etiket Italiaans restaurant zelf niet zo snel op deur plakken. Maar dit restaurant aan de Van Woustraat mag absoluut niet op deze Italiaanse lijst ontbreken. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kan je alles van de kaart bestellen. En elk gerecht is stuk voor stuk fantastisch.

> Fa. Pekelhaaring, Van Woustraat 127-129, Amsterdam

De Italiaan
De Italiaan

De Italiaan is een sfeervolle stek in een van de mooiste straten van Amsterdam. Hier in Oud-West kun je terecht voor een lekkere pizza of pasta. Ook voor glutenvrije pizza’s ben je hier helemaal op de juiste plek.

> De Italiaan, Bosboom Toussaintstraat 29, Amsterdam

Al Ninèn
Al Ninèn

Deze traiteur vertikt het om ‘spaghetti bolognese’ te serveren, omdat het nou eenmaal géén authentiek Italiaans gerecht is. Bestel je bolognese, dan krijg je het op hun manier: als een ragout. Heerlijk! Van die houding worden we blij. Kom maar op met échte Italiaanse kost.

> Al Ninèn, Westerstraat 77, Amsterdam

Incanto
Incanto

Bij Incanto wordt er klassiek Italiaans gekookt met een geweldig uitzicht op het Muntplein. Let op: voor deze Italiaan neem je de tijd. Het is niet de meest betaalbare van de stad, maar een avond bij Incanto is je geld zeker waard.

> Incanto, Amstel 2, Amsterdam-Centrum

Café de Curtis
Café de Curtis

Ook dit kleine restaurant wordt bestierd door échte Italianen. De huisgemaakte ravioli is to die for en het vlees is goddelijk. Daarom zit deze Italiaan in de Jordaan al jaren stampvol.

> Café de Curtis, Tweede Anjeliersdwarsstraat 6, Amsterdam, Jordaan

La Fucina
La Fucina

Bij deze Italiaanse bar aan de Javastraat blijf je terugkomen voor de verrukkelijke pizza en focaccia. Nog een enorme plus: het uiterst vriendelijke personeel weet alles over Italiaanse wijnen en serveert een bijpassende kaasplank. En de zaak is hartstikke vega(n)vriendelijk.

> La Fucina, Javastraat 99H, Amsterdam

Spaghetteria
Spaghetteria

Met inmiddels vijf vestigingen in Amsterdam, twee in Utrecht én een kookboek op de markt kan je zeker niet meer om Spaghetteria heen. Op de kaart: pasta. Verse pasta. Mocht je het geluk hebben hem te treffen: chef Stefano Cavallari kookt met liefde de meest verse pasta voor je. Reserveren kan niet, maar gelukkig heb je qua locaties altijd de keuze.

> Spaghetteria, Van Woustraat 123, Amsterdam, Zuid
> Spaghetteria, Daniël Stalpertstraat 93, Amsterdam, Zuid
> Spaghetteria, Olympiaplein 176, Amsterdam, Zuid
> Spaghetteria, Jan Hanzenstraat 32, Amsterdam, West
> Spaghetteria, Pretoriusstraat 72, Amsterdam, Oost

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nederland