Botanero mag je níet overslaan als je in Rotterdam bent

Net als in Mexico bij elke cocktail een barhap ernaast. En da’s niet het enige wat overtuigt.

Botanero Rotterdam eten en cocktails
Botanero

In het gezellige MaHo in Rotterdam is de horecadichtheid hoog. Een plek waar je goede cocktails kunt drinken ontbrak voorheen echter nog. Goed nieuws voor je: met het nieuwe Botanero is die er. Maar ga je daar alleen heen voor de cocktails, dan doe je de zaak tekort.

Botanero Rotterdam

Wie eens een botanero in Mexico is binnengelopen, weet wat je hier te wachten staat. Mezcal, sotol en tequila, met als bonus bij elke bestelde cocktail een barhap cadeau. Dat is eten wat de pot schaft, want keuze krijg je er niet. Maar met doorgewinterde horecamannen Dave Heijnen en Ron de Jong en cocktailconnaisseur David Trampe als eigenaren kun je er wel op vertrouwen dat dat goedkomt. Helemaal op de Mexicaanse tour gaan ze bij het kleurrijke Botanero echter niet: er staat ook een AVG op de kaart, de kapsalon en gefrituurde kip was al beroemd voordat-ie bij de eerste gast op het bord belandde.

Dat schreven we vorig jaar, toen we voor ons laatste printnummer op zoek waren naar nieuwe restaurants voor in onze Hotlist 2020 en daarbij stuitten op deze zaak. Een gok, want al klonk het nog zo goed, in de praktijk was het restaurant er nog niet. Inmiddels wel. We reisden af naar Rotterdam en bezochten het in december geopende Botanero. En wat blijkt? Een héél goede gok.

Botanero Rotterdam, cocktail en botana
Botanero

Zuid-Amerikaanse botanero

Bij Botanero draait het dus om de botana: een barhap die je krijgt bij bestelling van een cocktail – zoals in Mexico, al is het daar bij élk drankje de norm. De botana wordt geserveerd om het effect van de alcohol wat in te dammen. Dat is nodig, want de cocktails zijn stuk voor stuk het proberen waard, met de almond sour en paloma als onze favoriet.

Una paloma rosa

Als we David Trampe mogen geloven, wordt die laatste het zomerdrankje van dit jaar. De zachtroze paloma is het paradepaardje dat bij Botanero uit de tap komt vanwege de tijdrovende productie – die binnenshuis plaatsvindt -, evenals de uitgebreide collectie mezcal. Ook daartussen staan flessen uit eigen fabricage.

Gefrituurde kip

Voor veel van de gebruikte ingrediënten geldt dat ze uit eigen keuken komen. Dat betreft de elementen in de cocktails, maar ook het eten. De bereiding van de beroemde gefrituurde kip telt zoveel handelingen dat we er precies géén hebben onthouden. Dat hij in de smaak viel mag duidelijk zijn.

Mexicaans-Rotterdams

Op het menu staan verder Mexicaanse taco’s in drie soorten, tortillachips met queso, steak en Rotterdamse kapsalon met Zuid-Amerikaanse twist. Ook aan de vegetariërs is gedacht: met een gerecht op basis van gefermenteerde wortel bijvoorbeeld, of een vegavariant op een aantal eerder genoemde opties.

Dos cervezas por favor?

No problemo. Dat is iets wat tekenend is voor Botanero: niemand wordt buitengesloten. Zo is elke botana vegetarisch, zodat hij voor iedereen beschikbaar is en kun je ook wanneer je niet van sterk houdt je hart op. De wijnkaart is goed uitgedacht en er is een groot aanbod speciaalbieren.

Als we dan ook nog even benoemen dat het barpersoneel je het idee geeft alsof je bij hen thuis hangt – ze zien je het liefst op een barkruk voor hun neus – dan hebben we genoeg redenen genoemd, denken we zo. Op naar Botanero.

> Botanero, Mariniersweg 55, Rotterdam

We bezochten Botanero op uitnodiging van het restaurant.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nederland